
تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,737 |
تعداد مقالات | 14,198 |
تعداد مشاهده مقاله | 34,892,653 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,924,202 |
ارزیابی تحمّل به شوری قلمه های ریشه دار برخی ارقام تجاری انگور (Vitis vinifera L.) | ||
علوم زیستی گیاهی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 خرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/ijpb.2025.144929.1406 | ||
نویسندگان | ||
منیر ابراهیمی1؛ معظم حسن پور اصیل2؛ عبدالله حاتم زاده2؛ روح الله کریمی* 3 | ||
11. گروه علوم و مهندسی باغبانی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
22. گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3گروه علومباغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر | ||
چکیده | ||
در مطالعه حاضر میزان تحمل به شوری قلمههای ریشهدار 10 رقـم انگور شامل خلیلی، رشه، بیدانه سفید، یاقوتی، سیاه قره باغ، کاردینال، ترکمن 4، پرلت، فلیم سیدلس، تامسون سیدلس با استفاده از شاخصهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در شرایط گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از اینکه قلمه های ریشه دار ارقام انگور به مرحله پانزده برگی رسیدند تیمارهای شوری کلرید سدیم در دو سطح صفر و100 میلی مولار از طریق آب آبیاری دو بار در هفته به گلدانها داده شد. بر اساس نتایج با افزایش سطح شوری، میزان نشت یونی برگها در همه ارقام انگور افزایش و محتوای نسبی آب آنها کاهش یافت. بیشترین میزان نشت یونی و پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در رقم بیدانه سفید و کمترین آن در رقم رشه و فلیمسیدلس مشاهده شد. در شوری 100 میلیمولار کلرید سدیم، بیشترین محتوای نسبی آب برگ مربوط به انگور رقم رشه و کمترین مقدار مربوط به رقم بیدانهسفید بود. تحت تنش شوری مقدار رنگیزهای فتوسنتزی کاهش یافت. پایداری کلروفیل در ارقام رشه و فلیم سیدلس بیش از دیگر ارقام بود. میزان تجمع اسمولیت های سازگاری شامل پرولین و کربوهیدرات های محلول و نیز فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در رقم رشه و فلیمسیدلس بیشتر از دیگر ارقام بود. بر اساس شاخصهای اندازهگیری شده میزان تحمّل ارقام به سه گروه متحمّل (رشه، فلیم سیدلس و یاقوتی)، نیمه متحمّل (ترکمن 4، خلیلی، سیاه قره باغ، کاردینال،) و کم تحمّل (بیدانهسفید، پرلت و تامسون سیدلس) گروه بندی شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
انگور؛ آنزیمهای آنتی اکسیدان؛ عناصر غذایی؛ قندمحلول؛ کلرید سدیم | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 20 |