تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,686 |
تعداد مقالات | 13,791 |
تعداد مشاهده مقاله | 32,392,507 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,793,946 |
بررسی تنوع ترکیبات اسانس تودههای شوید (Anethum graveolens L.) در شرایط مزرعهای | ||
تاکسونومی و بیوسیستماتیک | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 15 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/tbj.2025.143551.1290 | ||
نویسندگان | ||
اصغر عبادی* 1؛ مهدی محب الدینی2؛ افسانه قلیزاده3 | ||
1دانشیار گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. | ||
2استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
شوید (Anethum graveolens L.)، گیاه خوراکی-دارویی معطر و یکساله از تیره چتریان بوده که خواصی دارویی قوی داشته و امروزه در نقاط مختلف ایران و جهان کشت و کار میگردد. در این مطالعه بازده، کمیت و کیفیت اسانس در تودههای مختلف جمعآوری شده شوید از نقاط مختلف ایران مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا اندامهای گیاهی در مرحله تمام گل برداشت شده و در سایه خشک گردید. اسانسگیری از نمونه خشک تودهها با روش تقطیر با آب از طریق کلونجر انجام شده و بازده اسانس برای آنها محاسبه گردید. بیشترین و کمترین میزان اسانس استخراج شده به ترتیب با مقادیر 34/0 و 06/0 درصد در تودههای کاشمر و اراک حاصل گردید. به منظور جداسازی، شناسایی و مشخص نمودن ترکیبات موجود در اسانس استحصال شده، از دستگاه GC/MSاستفاده گردید. در مجموع برای پنج توده مختلف، 71 ترکیب شناسایی گردید که 26، 34، 26، 42 و 37 ترکیب به ترتیب در تودههای اراک، ملایر، جهرم، جلفا و کاشمر تولید شد. از بین تمامی ترکیبات تولید شده، بیشترین مقدار (591/0 درصد) مربوط به Santolina triene در توده جهرم و کمترین مقدار (016/0 درصد) مربوط به Cineole در توده ملایر بود. در تمامی تودههای مورد مطالعه، ترکیبات α-Phellandrene، D-Limonene، Limonene، p-Cymenene، Carvone،Dihydrocarvone ، trans-Dihydrocarvone و Dihydrocarveol، Piperitenone oxide، Myristicin، Elemicin و Apiol و Oleic acid به صورت ثابت و با مقادیر متنوع حاصل شدند. نتایج حاصل از این تحقیق میتواند در برنامهریزیهای لازم برای حفاظت از ژرمپلاسم شوید ایرانی و همچنین معرفی تودهها برای صنایع غذایی، دارویی و آرایش-بهداشتی مفید و موثر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ شوید؛ فنیلپروپانوئید؛ مونوترپنوئید | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 27 |