تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,647 |
تعداد مقالات | 13,387 |
تعداد مشاهده مقاله | 30,130,105 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,066,304 |
الگوی ژنهای حدت و مقاومت آنتیبیوتیکی یرسینیا انتروکولیتیکا جداشده از شیر خام و پنیرهای سنتی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زیست شناسی میکروبی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 12، شماره 47، مهر 1402، صفحه 63-76 اصل مقاله (807.23 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: پژوهشی- فارسی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/bjm.2023.139168.1562 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فروغ سلیمی1؛ مجتبی بنیادیان* 2؛ حمداله مشتاقی2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، پژوهشکده بیماریهای مشترک، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه: یرسینیا انتروکولیتیکا باکتری بیماریزای غذازاد است. شیر خام و پنیر سنتی ممکن است به این باکتری آلوده شوند. هدف این مطالعه، ارزیابی آلودگی شیر خام و پنیرهای سنتی در استان چهارمحال و بختیاری به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا بود. مواد و روشها: تعداد 100 نمونه شیر خام و 50 نمونه پنیر سنتی از کارخانجات فرآوردههای لبنی و مراکز جمعآوری شیر و مغازههای عرضهکنندة پنیر سنتی بهطور تصادفی در پاییز 1400 اخذ شد. برای جداسازی باکتری غنیسازی اولیه در محیط تریپتیکیز سوی براث (TSB) انجام شد. سپس از محیط سفسولودین ایرگازان نووبیوسین (CIN) برای شناسایی پرگنههای مشکوک استفاده شد. آزمونهای بیوشیمیایی شامل اندول، متیل رد، وگسپروسکوئر، سیترات، اورهآز و همچنین تولید H2S روی پرگنههای مشکوک به یرسینیا انتروکولیتیکا انجام شد. برای تشخیص ژنهای حدت Ail و Yst از آزمون PCR استفاده شد. تعیین مقاومت میکروبی جدایهها به روش دیسک انتشاری روی محیط مولرهینتون آگار انجام شد. نتایج: براساس نتایج، از 100 نمونه شیر خام، 4 نمونه (4 درصد) و از 50 نمونه پنیر سنتی تازه، 1 نمونه (2 درصد) آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا بودند. در بین 5 جدایه، 1 جدایه حامل ژن Yst، 3 جدایه حامل ژن Ail و 1 جدایه واجد هر دو ژن بودند. نتایج آزمون آنتیبیوگرام جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا نشان دادند بیشترین مقاومت را به آنتیبیوتیکهای جنتامایسین، تریمتوپریم، سیپروفلوکساسین و سولفامتوکسازول داشتند. بحث و نتیجهگیری: بهطور کلی نتایج این مطالعه نشان دادند شیرهای خام و پنیرهای سنتی، آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا واجد ژنهای حدت بودند که در برابر برخی از آنتیبیوتیکهای رایج مقاوم بودند و میتوانند سلامت مصرفکنندگان را تهدید کنند. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شیر خام؛ پنیر سنتی؛ یرسینیا انتروکولیتیکا؛ ژنهای حدت؛ مقاومت آنتیبیوتیکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه. میکروارگانیسمهای بیماریزا یکی از عوامل مهم آلودگی و به خطر انداختن امنیت مواد غذایی مصرفکنندگان هستند؛ به همین دلیل، کنترل مداوم مواد غذایی میتواند بهداشت موادغذایی را بهبود بخشد (1). یرسینیا انتروکولیتیکا[1] یکی از باکتریهای مهم منتقله ازطریق مواد غذایی است. یرسینیا باکتری میلهای مستقیم یا کوکوباسیل، گرم منفی، غیرهاگزا، سرماگرا و بیهوازی اختیاری است که در خانوادة انتروباکتریاسه قرار دارد و از میان 15 گونه شناختهشدة آن، عموماً رشد یرسینیا انتروکولیتیکا در دامنه دمایی منفی ۲ تا ۴۵ درجهسانتیگراد مشاهده شده است و دمای بهینة رشد آن بین ۲۵ تا ۲۹ درجه سانتیگراد است. از ویژگیهای دیگر این باکتری که اهمیت شناسایی آن را در مواد غذایی دوچندان میکند، قابلیت تحمل و حتی رشد در دماهای یخچالی تا صفر درجه سانتیگراد یا حتی زیر صفر درجه سانتیگراد است (5). همچنین تحمل دامنه وسیعی از pH بین ۵ تا ۶/۹ را دارد که خطر آلودگی را در گروه زیادی از مواد غذایی بالا برده است. انسان با مصرف انواع مواد غذایی مانند گوشت خوک، گوشت نشخوارکنندگان و محصولات آنها، ماکیان، سبزیجات، محصولات لبنی و غذاهای آماده در معرض آلودگی به این باکتری است (2). علاوه بر التهاب دستگاه گوارش، با آپاندیسیت کاذب، التهاب غدد لنفاوی مزانتریک، التهاب ناحیه انتهایی روده باریک، تورم مفاصل، التهاب صفاق، دملهای ناحیه گردن و کولون، التهاب کیسه صفرا نیز در ارتباط است (6). شیوع این بیماری بهصورت فصلی است و کمترین میزان آن در ماههای فصل بهار و بیشترین میزان آن در پاییز است. نشانههای بیماری التهاب رودهای – معدهای چند روز پس از مصرف غذای آلوده ظاهر میشود که مهمترین علائم شامل دلدرد و اسهال است. ظاهراً کودکان حساستر از بزرگسالان هستند و این ارگانیسم ممکن است تا ۴۰ روز پس از بیماری در مدفوع وجود داشته باشد (6). یرسینیا انتروکولیتیکا براساس تنوع آنتیژنی در دیواره سلولی لیپوپلیساکاریدی خود به بیش از ۵۰ سروتیپ مختلف تقسیم میشود (7). ژنهای متفاوتی در حدت این باکتری دخیل هستند: ژن Rfbc مسئول القای عملکرد بیگانهخواری در جریان عفونت است. ژن Ail در مقاومت باکتری نسبت به دفاع سلولهای ایمنی در سرم میزبان نقش دارد. ژن YadA در اتصال گونههای یرسینیا به فیبرونکتین نقش دارد. همچنین ژن YstA تولید انتروتوکسین را در سویههای یرسینیا انتروکولیتیکا کد میکند و ژن VirF بهعنوان کلیدی برای رونویسی ژن YadA و نیز برای بیان برخی از ژنهای پلاسمیدی در یرسینیا انتروکولیتیکا لازم است (8). یرسینیا در اثر پاستوریزاسیون شیر از بین میرود و وجود آن در شیر و فرآوردههای پاستوریزه شیر بهدلیل پاستوریزاسیون ناقص یا آلودگی بعد از پاستوریزاسیون است. عادتهای غذایی در ایران نسبت به کشورهای توسعهیافته متفاوت است. درواقع عموماً ایرانیان تمایل دارند غذاهای سنتی و خانگی را بیشتر از محصولات تولیدشده به روش صنعتی مصرف کنند. این مسئله بهویژه در رابطه با مصرف فرآوردههای شیر مانند پنیر، کره و خامة محلی مصداق دارد؛ بنابراین، تحقیقات مرتبط با پایش یرسینیا انتروکولیتیکا بیماریزا در فرآوردههای لبنی ضروری به نظر میرسد. بر همین اساس، مطالعه حاضر طراحی شد تا میزان آلودگی شیرهای خام و پنیرهای سنتی به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا و همچنین وجود ژنهای حدت در آنها ارزیابی شوند.
مواد و روشها نمونهگیری در این مطالعه تعداد 100 نمونه شیر خام و 50 نمونه پنیر سنتی تازه از کارخانجات فرآوردههای لبنی و ایستگاههای جمعآوری شیر سطح استان چهارمحال و بختیاری و مراکز عرضهکنندة پنیر سنتی بهطور تصادفی طی سه ماه پاییز سال 1400 اخذ شد.
جداسازی و شناسایی باکتری یرسینیا برای جداسازی باکتری، ابتدا 10 میلیلیتر شیر خام در 90 میلیلیتر محیط TSB و برای پنیر، 25 گرم پنیر در 225 میلیلیتر محیط TSB وارد شد و پس از مخلوطکردن برای مدت 20 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد گرمخانهگذاری شدند. سپس 100 میکرولیتر از محیط سانتریفیوژ شد و از رسوب آن به میزان
استخراج DNA و آزمون PCR برای استخراج DNA باکتری از روش جوشانیدن استفاده شد. ابتدا 100 میکرولیتر از کشت تازه باکتری در محیط TSB با 500 میکرولیتر آب مقطر استریل وارد میکروتیوب شد و پس از مخلوطکردن، به مدت 20 دقیقه لوله در بنماری جوش 100 درجه سانتیگراد قرار داده شد و سپس میکروتیوبها از بنماری، خارج و سریعاً برای مدت 10 دقیقه روی یخ قرار داده شدند. پس از خنکشدن، میکروتیوبها با سرعت 6000 دور در دقیقه به مدت 10 دقیقه سانتریفوژ شدند تا رسوب تشکیل شود. سپس مایع رویی که حاوی DNA باکتری بود، به میکروتیوب استریل جدیدی منتقل شد. آزمون PCR توسط پرایمرهای تهیهشده از شرکت روبین طب گستر انجام شد. خصوصیات پرایمرهای استفادهشده برای شناسایی ژنهای حدت باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا در جدول 1 آورده شدهاند (9).
جدول 1- خصوصیات پرایمرهای استفادهشده برای شناسایی ژنهای یرسینیا انتروکولیتیکا Table 1- Characteristics of primers used to identify Yersinia enterocolitica genes
آزمایش PCR در حجم 25 میکرولیتر شامل
آزمون آنتیبیوگرام آزمون حساسیت آنتیبیوتیکی به روش دیسک انتشاری و مطابق با دستور کار مؤسسه استاندارد آزمایشگاهی و کلینیکی CLSI[4] انجام شد. سنجش مقاومت جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا به
نتایج از بین 100 نمونه شیر خام جمعآوریشده از کارخانجات فرآوردههای لبنی و ایستگاههای جمعآوری شیر سطح استان و 50 نمونه پنیر سنتی تازه جمعآوریشده از مراکز عرضهکنندة پنیر سنتی و انجام آزمونهای میکروبی در مجموع از 20 نمونه
جدول 2- فراوانی آلودگی شیر خام و پنیرهای سنتی به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا و ژنهای حدت آنها (درصد) Table 2- The frequency of contamination of raw milk and traditional cheeses with Yersinia enterocolitica bacteria and their virulence genes (%)
تصویر 1- ژن تکثیریافته Yst با وزن مولکولی 145 جفتبازی مربوط به گونه یرسینیا انتروکولیتیکا CN:کنترل منفی، CP: کنترل مثبت، Fig 1 - Amplified Yst gene with a molecular weight of 145 bp related to Yersinia enterocolitica CN: negative control, CP: positive control, P: positive sample, L: marker 100 bp
تصویر 2- ژن تکثیریافته Ali با وزن مولکولی 454 جفتبازی مربوط به گونه یرسینیا انتروکولیتیکا P: نمونههای مثبت، CP: کنترل مثبت، Fig 2- Amplified Ali gene with a molecular weight of 454 bp related to Yersinia enterocolitica P: positive samples, CP: positive control, CN: negative control, column L: marker 100 bp
سنجش مقاومت آنتیبیوتیکی جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا نتایج بهدستآمده از آزمون ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا نشان دادند بیشترین مقاومت به میزان 100 درصد به آنتیبیوتیکهای جنتامایسین، تریمتوپریم، سیپروفلوکساسین و سولفامتوکسازول وجود داشت (جدول 3).
جدول 3- آزمون آنتیبیوگرام جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا از شیر خام و پنیرهای سنتی Table 3- Antibiogram test of Yersinia enterocolitica isolates from raw milk and traditional cheeses
بحث و نتیجهگیری با توجه به اهمیت حضور باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا در شیر و فرآوردههای آن ازنظر بهداشت عمومی، میزان آلودگی به این باکتری در شیر خام و فرآودههای آن در ایران و جهان درخور توجه قرار گرفته و بررسیهای متعددی نیز در این زمینه انجام شده است. در این مطالعه، شیوع یرسینیا انتروکولیتیکا روی مطالعات در سایر کشورها نیز نشاندهندة آلودگی شیرهای خام و پنیرهای سنتی به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا است. وسنا[v] و همکاران در سال ۲۰۲۰ در شمالغربی کرواسی، وجود میکروارگانیسمهای مختلف در شیر خام گاو را بررسی و گزارش کردند که نتایج آزمونهای PCR مطالعه حاضر نشان دادند از بین 5 جدایه یرسینیا انتروکولیتیکا، 1 جدایه حامل ژن Yst، 3 جدایه حامل ژن Ail و 1 جدایه حامل هر دو ژن بودند. ژن ail در مقاومت باکتری نسبت به دفاع سلولهای ایمنی در سرم میزبان نقش داشت و ژن Yst تولید آنتروتوکسین را به عهده دارد. این نتایج بیان میکنند جدایههای باکتری قابلیت ایجاد بیماری را در مصرفکننده داشتند. علوی و همکاران (۱۳۹۵) در شهرکرد، ژنهای بیماریزای یرسینیا انتروکولیتیکا جداسازیشده از شیر گوسفند و بز را شناسایی کردند. نتایج نشان دادند 9 درصد نمونهها آلوده به یرسینیا انتروکولیتیکا بودهاند که ۴ جدایه حامل ژن ail، ۳ جدایه حامل ژن yada و ۲ جدایه حامل ژنهای VirF و YstA بودند و ازنظر وجود ژنهای حدت Ail و Yst جدایههای بیشتری نسبت به مطالعه حاضر واجد ژنهای حدت بودند. این نتایج نشان میدهند شیر گوسفند و بز نیز مانند شیر گاو میتواند منبع بالقوهای برای آلودگی انسان به این باکتری باشد (22). مطالعه روی نمونههای محیطی از کارخانجات لبنی نیز نشان داد 30 درصد نمونهها آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا بودهاند که 24 درصد آنها ژنهای حدت Ail و Yst را منتقل میکردند (23). همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان میدهند جدایههای یرسینیا انتروکولیتیکا بیشترین مقاومت را به آنتیبیوتیکهای جنتامایسین، تریمتوپریم، سیپروفلوکساسین و سولفامتوکسازول دارند. مقاومت آنتیبیوتیکی باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا جداشده از شیر و سایر فرآوردههای لبنی نیز در سایر مطالعات گزارش شده است. فضلآرا و همکاران (۱۳۹۵) در شهر اهواز، بیشترین مقاومت یرسینیا انتروکولیتیکا جداشده از شیرهای خام گاو را در برابر اریترومایسین به میزان بهطور کلی نتایج این مطالعه نشان دادند شیرهای خام و پنیرهای سنتی، آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا واجد ژنهای حدت بودند که در برابر برخی از آنتیبیوتیکهای رایج مقاوم بودند و میتوانند سلامت مصرفکنندگان را به خطر بیاندازند.
[1] Yersinia entrocolitica [2] Yersinia pestis [3] Yersinia tuberculosis [4] Clinical and Laboratory Standards Institute [v] Vesna [vi] Khalid [vii] Tuyakova [viii] Lzeldi [ix] Guven
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 183 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 93 |