تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,686 |
تعداد مقالات | 13,791 |
تعداد مشاهده مقاله | 32,407,049 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,798,175 |
شناسایی و جداسازی مخمر تولیدکنندۀ آنزیم ال-آسپاراژیناز از نمونۀ خاک | ||
زیست شناسی میکروبی | ||
مقاله 3، دوره 13، شماره 49، فروردین 1403، صفحه 21-52 اصل مقاله (1.91 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی- فارسی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/bjm.2023.138189.1549 | ||
نویسندگان | ||
منصوره صادقی؛ کیوان بهشتی مآل* ؛ فرشته قندهاری | ||
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر، نیاز صنایع مختلف کشور به آنزیم ال-آسپاراژیناز افزایش یافته است. ال-آسپاراژیناز بهدستآمده از ریزموجودات، مقرونبهصرفه و بدون آثار زیانبار زیستمحیطی است و سبب افزایش کیفیت محصولات میشود. در پژوهش حاضر، مخمرهای مولد ال-آسپاراژیناز از منابع مختلف خاک جداسازی و بهینهسازی شدند و میزان تولید آنزیم سویۀ منتخب بررسی شد. مخمرهای مولد آنزیم ال-آسپاراژیناز بهطور تصادفی از خاک نقاط مختلف شهر اصفهان جداسازی و خالصسازی شدند. سویهها از نظر میزان تولید ال-آسپاراژیناز در محیطکشت حداقل آسپاراژینآگار غربالگری شدند و سویۀ مخمر برتر که بیشترین فعالیت آنزیمی را داشت، برای بهینهسازی انتخاب شد. در شرایط مناسب اسیدیته، دما، زمان، منبع کربن و منبع نیتروژن، بهینهسازی چندفاکتوره با نرمافزار آماری سطح پاسخ بهمنظور بررسی تأثیر همزمان چند فاکتور بر بیشترین میزان فعالیت آنزیمی انجام شد. در مطالعۀ حاضر، جدایۀ مخمری 5S2 سبب تشکیل بیشترین هالۀ ال-آسپاراژینازی شد. این سویه برای نخستین بار بهعنوان سویۀ مولد ال-آسپاراژیناز معرفی و با نام سویۀ Diutina mesorugosa strain SBG-IAUF-2 به شماره دسترسی MZ901211 در پایگاه اطلاعاتی NCBI ثبت شد. مخمر 5S2 با فعالیت آنزیمی معادل u/ml 8/1722 بهعنوان سویۀ منتخب برای بهینهسازی تعیین شد. نتایج بهینهسازی چندفاکتورۀ فعالیت آنزیم نشان دادند در اسیدیتۀ 7، غلظت 2 درصد گلوکز بهعنوان منبع کربن، غلظت 10 درصد ال-آسپاراژین، دمای 35 درجۀ سانتیگراد و زمان 120 ساعت، بیشترین فعالیت آنزیمی وجود دارد و منحنی RSM در منطقۀ بهینهسازی قرار دارد. در پژوهش حاضر برای نخستین بار، جدایۀ مخمر 5S2 بهعنوان سویۀ مولد ال-آسپاراژیناز در پایگاه اطلاعاتی NCBI ثبت و باتوجهبه فعالیت آنزیمی زیاد ال-آسپاراژیناز خارجسلولی تولیدشده توسط این سویه، سویۀ مخمر 5S2 بهعنوان سویهای قوی در تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز معرفی شد. | ||
کلیدواژهها | ||
ال-آسپاراژیناز؛ سنجش فعالیت آنزیمی؛ بهینهسازی؛ RSM؛ مخمر | ||
اصل مقاله | ||
مقدمه آنزیمهای دارویی کاربردهای فراوانی در درمان بسیاری از بیماریهای انسانی دارند (1). بهکارگیری هدفمند آنزیمها بهمنظور مداخله در مسیر واکنشهای شیمیایی و بیوشیمیایی همواره یکی از موضوعهای درخور توجه صنعت و پزشکی بوده است (2). پیشماده (سوبسترا) و محصول این آنزیمها نقشهای مهمی را در سازوکار تمام موجودات ایفا میکنند؛ ازاینرو، این آنزیمها نقشهای فیزیولوژیک بسیاری دارند و کنترل بیان و فعالیت آنها سبب تعادل بین میزان آمینواسیدهای بدن میشود (3). ال- آسپاراژیناز، آنزیمی است که به دلیل درمان انواع مختلف سرطان و عمدتاً لوسمی لنفوبلاستی حاد در شیمیدرمانی کاربرد فراوانی دارد (4). عملکرد اختصاصی آنزیم ال-آسپاراژیناز (ال-آسپاراژیناز آمیدوهیدرولاز، E.C.3.5.1.1) سبب شده است این آنزیم بهعنوان دارویی باارزش در درمان بیماریهای مختلف مانند لوسمی لنفوبلاستی حاد دوران کودکی، لوسمی میلومونوستیک، سارکوم رتیکولوم، سارکوم ملانوما، لنفوم غیرهوچکین، سرطان پانکراس و سارکوم لنفوم گاوی استفاده شود (5). آنزیم ال-آسپاراژیناز، آمیدوهیدرولازی است که با دآمیناسیون ال-آسپاراژین، آن را به ال-آسپارتیکاسید[1] و آمونیاک[2] تبدیل و به میزان کمتری نیز واکنش هیدرولیز گلوتامین به گلوتامیکاسید را کاتالیز میکند (6). سلولهای توموری و سرطانی به دلیل نداشتن آنزیم ال-آسپاراژینسنتتاز، آمینواسید ال-آسپاراژین موردنیاز خود را از جریان خون تأمین میکنند؛ بنابراین، تزریق داخل وریدی آنزیم ال-آسپاراژیناز سبب کاهش غلظت آمینواسید ال-آسپاراژین در خون و جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی میشود (7). این آنزیم با فعالیت اختصاصی و انتخابی خود روی سلولهای سرطانی، بهشکل دارو یا عامل شیمیدرمانی عمل میکند و سبب مرگ سلولهای یادشده میشود. ال-آسپاراژینازها در بیوسنتز خانوادۀ آسپارتیکآمینواسیدها نیز نقش حیاتی دارند (8). آسپاراژیناز بهعنوان کمککننده به فرآوری مواد غذایی میتواند میزان تشکیل اکریلآمید در مواد نشاستهدار را تا بیش از ۹۰ درصد کاهش دهد؛ بدون این که طعم و ظاهر مادۀ غذایی دستخوش تغییر شود (9). بسیاری از ریزموجودات شامل باکتریها مانند استرپتومایسس گولبارجنسیس[3]، انتروباکتر کلوآکه[4] و سراشیا مارسنس[5]، قارچها و مخمرها آنزیمهای گزارشهایی نیز دربارۀ تولید آنزیم توسط قارچهای رشتهای (17) و مخمرهای ساکارومایسس سرویزیه[9] (18) و کاندیدا[10] (19) وجود دارند. مخمرها در انواع محیطها مانند خاک، تالابها و رودخانهها یافت میشوند و بخشی از فلور میکروبی اکوسیستمهای طبیعی را تشکیل میدهند (5). مخمرها به دلیل قابلیت انجام فرایندهای سلولی پس از ترجمه و نداشتن اندوتوکسین، اهمیت فراوانی در صنعت دارند (20). مخمر ساکارومایسس سرویزیه، موجودی تکسلولی است که از طریق جوانهزدن هر سلول در محیطکشت بهسرعت تکثیر میشود (24-21). در ساکارومایسس سرویزیه، تنظیم سازوکار آسپاراژین پیچیده است. سنتز ال-آسپاراژین در مسیری ناشناخته از طریق محصولات دو سیسترون غیرمرتبط (ASN1 و ASN2) تحتتأثیر قرار میگیرد. در این گونه، مصرف ال-آسپاراژین توسط دو شکل متفاوت آسپاراژیناز انجام میشود: باوجوداینکه آنزیم ال-آسپاراژیناز تیپ II در مقایسه با سایر داروهایی که در شیمیدرمانی استفاده میشوند، سازگاری بسیار زیادی با بافت و سازوکارهای حیاتی بدن دارد، مانند داروهای دیگر ممکن است آثار جانبی نامطلوبی را نشان دهد؛ ازاینرو، پژوهشگران برای دستیابی به آسپاراژینازی که توان درمانی زیاد و عوارض جانبی کمی داشته باشد، در تلاشند. در پژوهش حاضر، جداسازی، خالصسازی و شناسایی مخمرهای مولد آنزیم ال-آسپاراژیناز و سپس بهینهسازی تولید آنزیم با استفاده از شرایط محیطی مختلف بهمنظور یافتن روشی بهینه برای تولید آنزیمهای آسپاراژینازی بررسی شد. مواد و روشها نمونهگیری و جداسازی ریزموجودات مولد ال-آسپاراژیناز بهمنظور جداسازی مخمرهای مولد آنزیم
غربالگری مخمرها از نظر تولید آنزیم بهمنظور شناسایی مخمرهای تولیدکنندۀ آنزیم آسپاراژیناز بر اساس روش سنجش سریع از محیط حداقل آسپاراژینآگار ]آسپاراژین (1 گرمبرلیتر)، سولفاتمنیزیم (05/0 گرمبرلیتر)، کلرایدپتاسیم
سنجش تولید آنزیم آسپاراژیناز بهمنظور کشت مخمرها و تهیۀ مایع تلقیح، از هر مخمر به ارلن 100 میلیلیتری حاوی 50 میلیلیتر محیط YPD براث ]عصارۀ مخمر (10 گرمبرلیتر)، پپتون محیط سیزپکس داکس، محیط تولید آنزیم آسپاراژیناز است که برای تولید آسپاراژیناز در ارلن استفاده شد. 50 میلیلیتر محیطکشت سیزپکس داکس ]گلوکز (2 گرمبرلیتر)، آسپاراژین (10 گرمبرلیتر)، فسفاتهیدروژندیپتاسیم (25/1 گرمبرلیتر)، کلرایدپتاسیم (52/0 گرمبرلیتر)، سولفاتآهن
سنجش فعالیت آنزیمی روش تیتراسیون برای سنجش فعالیت آسپاراژیناز به کار رفت. در مرحلۀ نخست، 1 میلیلیتر از محیطهای کشت مخمر نمونهبرداری شد و نمونهها بهمدت 30 دقیقه در 10000 دوربردقیقه سانتریفیوژ شدند. سپس بهمنظور تبدیل جذب نوری نمونههای نامشخص به واحد آنزیمی از منحنی استاندارد استفاده شد. محلول 6 میلیمولار آمونیومسولفات تهیه و حجمهای 05/0، 1/0، 15/0، 2/0، 25/0، 3/0، 35/0، 4/0 و 45/0 میلیلیتر از این محلول به لولههای آزمایش اضافه و سپس مراحل سنجش فعالیت آنزیم انجام شد. آزمایش در 3 تکرار انجام و میانگین جذب دادهها محاسبه شد.
شناسایی مولکولی گونههای مخمری برتر مولد آنزیم ال-آسپاراژیناز بهمنظور شناسایی مولکولی، ابتدا سویههای انتخابشده بهمدت 72 ساعت در محیطکشت YPG و در دمای 37 درجۀ سانتیگراد گرماگذاری شدند. از روش کلنی-PCR برای شناسایی جنس و گونۀ مخمرها استفاده شد؛ به این منظور، پرایمر با نرمافزار طراحی شد. در این روش، مقداری از یک تک کلنی مخمر در واکنش PCR با شرایط دمایی 30 ثانیه واسرشتشدن ابتدایی در دمای 95 درجۀ سانتیگراد و سپس 35 چرخه شامل واسرشتشدن در دمای 94 درجۀ سانتیگراد بهمدت 30 ثانیه، مرحلۀ اتصال با دمای 55 درجۀ سانتیگراد بهمدت 30 ثانیه، مرحلۀ سنتز در دمای
بهینهسازی تکفاکتوره و چندفاکتوره با طراحی آزمون آماری RSM بر اساس مطالعههای پژوهشگران در زمینۀ بهینهسازی آنزیم ال-آسپاراژیناز، میتوان گفت عوامل متعددی ازجمله اسیدیته، منبع کربن، منبع نیتروژن، دما، زمان و غلظتهای مختلف آنها روی فرایند بهینهسازی آنزیم تأثیر میگذارند؛ علاوهبر این عوامل که بهطور مستقل تأثیر دارند، میانکنش آنها نیز در فرایند یادشده مهم و سبب ایجاد نتایج متفاوت میشود؛ ازاینرو، در آزمایش حاضر از آزمون مرکب مرکزی سطح پاسخ بهره گرفته شد تا ضمن بهحداقلرساندن اثر عوامل محیطی، بتوان میانکنش متغیرهای مختلف را نیز بررسی کرد. در این آزمایش بر اساس منابع موجود در محیطکشت سیزپکس داکس، پنج متغیر غلظتهای مختلف گلوکز
جدول 1- طراحی بدون فعالیت آنزیم ال- آسپاراژیناز طی 49 آزمایش طراحیشده با RSM Table 1 – RSM design experiments for L-asparaginase activity evaluation of isolated yeast
فاکتورها و سطوح مختلف بهینهسازی در شکل 1 آورده شدهاند. متغیرهای عددی در دو سطح بالا (1+) و یک سطح پایین (1-) مطالعه شدند. بهمنظور طراحی آزمایش از نرمافزار Design-Expert، نسخهی 11 استفاده شد و پس از واردکردن متغیرها و سطوح آنها در نرمافزار، فرایند بهینهسازی طی 51 مرحله آزمون بررسی و در نهایت، تأثیر سطوح مختلف پارامترهای انتخابشده بررسی شد.
شکل 1- فاکتورهای عددی و سطوح بررسیشدۀ بهینهسازی به روش سطح پاسخ (RSM) Fig 1 – Factors and levels of RSM in optimization test
تجزیهوتحلیل دادهها در مطالعۀ حاضر از نرمافزار RSM برای تجزیهوتحلیل آزمایشها استفاده شد. اطلاعات با آنالیز واریانس ANOVA تحلیل شدند و تأثیر فاکتورها بررسی شد.
نتایج جداسازی سویۀ اولیه پس از جداسازی و خالصسازی نمونههای جمعآوریشده، سویههایی انتخاب شدند که هالۀ صورتی پررنگتر یا بزرگتری داشتند
شکل 2- تغییر رنگ محیطکشت مخمر Ew2 از کنار پلیت پس از 72 ساعت الف) پیش از 24 ساعت، ب) پس از 24 ساعت Fig 2 – Color changing in EW2 yeast culture medium after 72 hours incubation (a) before 24 hours
شکل 3- تغییر رنگ محیطکشت مخمر 5S2 پس از 72 ساعت الف) پیش از 24 ساعت، ب) پس از 24 ساعت Fig 3 – Color changing in 5S2 yeast culture after 72 hours incubation (a) before 24 hours (b) after 24 hours
شکل 4- تغییر رنگ محیطکشت آب راکد wj پس از 72 ساعت الف) پیش از 24 ساعت، ب) پس از 24 ساعت Fig 4 - Color changing in WJ yeast culture after 72 hours incubation (a) before 24 hours (b) after 24 hours
جداسازی مخمرهای مولد آنزیم بر اساس مقدار آمونیوم آزادشده، مخمر 5S2 از بین سویههای جداشده بهعنوان سویۀ اصلی برای ادامۀ کار انتخاب شد. شکل 5، منحنی تولید آنزیم توسط این سویه را نشان میدهد. این سویه نسبت به سویههای دیگر، بیشترین تولید آنزیم را در کمترین زمان (چهاردهمین ساعت) از منحنی رشد خود نشان داد و بنابراین بهعنوان سویۀ اصلی برگزیده شد. تمام مراحل بهینهسازی با توجه به بیشترین زمان تولید انجام شد. جدول 2، میزان آسپاراژیناز تولیدشده توسط مخمر 5S2 و OD سنجیدهشده با دستگاه اسپکتروفتومتر بر اساس زمان را نشان میدهد. باتوجهبه نتایج، بیشترین فعالیت آنزیم در این مخمر پس از 120 ساعت و معادل u/ml 9/3245 اندازهگیری شد.
جدول 2- سنجش فعالیت ال-آسپاراژیناز برای مخمر 5S2 Table 2 – L-Asparaginase activity of 5S2 yeast isolate
شکل 5- تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز توسط سویۀ مخمر در محیطکشت اختصاصی سیزپکس داکس در مدت زمان -120 ساعت، Fig 5 – L-Asparaginase production by yeast isolate after 120 hours at 30°C and 130 RPM of aeration speed
شناسایی مخمر مولد آنزیم ال-آسپاراژیناز بررسی ویژگیهای ظاهری و میکروسکوپی این سویه نشان داد کلنیهای صاف بزرگ، گرد، سفید یا کرم دارد و نتیجۀ رنگآمیزی گرم نیز سلولهای ریز کروی، بیضیشکل را نشان داد.
تعیین توالی و ثبت نمونهها پس از انجام تعیین توالی و دریافت فایل مربوطه، توالی مدنظر با نرمافزار Choromas ارزیابی و ویرایش شد. قطعۀ 18S-rDNA تکثیرشده توسط سویۀ 5S2 در شکل 6 آورده شده است.
شکل 6- الکتروفورز محصول قطعۀ 655 جفت بازی حاصل از تکثیر ژن کدکننده (ITS4، ITS1) برای سویۀ مخمر 5S2 روی ژل آگارز Fig 6 – Electrophoresis of the product of the 655 bp fragment resulting from amplification of the coding gene (ITS4, ITS1) for yeast strain 5S2 on 1% agarose gel (M: ladder bp 100). در پژوهش حاضر برای نخستینبار، مخمر 5S2 بهمنظور تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز بررسی شد. پس از خواندهشدن توالی و دریافت فایل مربوطه، توالی مدنظر با نرمافزار Choromas ارزیابی و ویرایش شد. مقایسۀ توالیها با استفاده از سرور BASTN در پایگاه NCBI نشان داد توالی 18S-rDNA سویۀ مخمر 5S2 دارای بیشترین شباهت و پوشش با سویهای از دیویتینا مسروگوسا[13] است. شکل 7، درخت فیلوژنی قطعۀ ترادفیابی شدۀ جدایۀ 5S2 را نشان میدهد. پس از بررسیهای انجامشده، این جدایه با نام سویۀ Diutina mesorugosa strain SBG-IAUF-2 با شماره دسترسی MZ901181 در پایگاه اطلاعاتی NCBI بهعنوان جدایهای جدید در تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز ثبت شد (شکل 5).
شکل 7- درخت فیلوژنی قطعۀ توالییابیشده در سویۀ 5S2 گرفتهشده از پایگاه اطلاعاتی NCBI Fig 7 - Phylogeny tree of the sequenced fragment in strain 5S2 from NCBI
بهینهسازی با استفاده از آزمون آماری RSM ازآنجاکه تمام بررسیهای انجامشده نشان دادند مخمر 5S2 بهترین فعالیت آنزیمی را دارد، بهینهسازی برای نمونۀ 5S2 انجام شد. 49 آزمایشی که با نرمافزار Design-Expert، نسخۀ 11 (شرکت Stat-Ease, Inc شهر مینهپولیس آمریکا) طراحی شده بودند، انجام شدند و تأثیر 5 فاکتور غلظتهای مختلف گلوکز (5/1 تا 5/2 درصد) بهعنوان منبع کربن، ال-آسپاراژین بهعنوان منبع نیتروژن (6 تا 14 درصد)، دما بین 25 تا 45 درجۀ سانتیگراد، سطوح مختلف اسیدیته و زمان بین 80 تا 160 ساعت در فرایند بهینهسازی آنزیم ال-آسپاراژیناز سویۀ 5S2 بررسی شد. بیشترین فعالیت آنزیم
جدول 3- نتایج حداکثر میزان فعالیت آنزیم ال- آسپاراژیناز در بهینهسازی طی 49 آزمایش طراحی شده توسط RSM به ترتیب حداکثر میزان فعالیت آنزیمی Table 3- The maximum L-asparaginase activity in optimization during 49 experiments designed by RSM
دادههای به دست آمده از طراحی Burman Plackett یا PBD روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز توسط سویۀ 5S2 در معرض تحلیل واریانسی ANOVA قرار گرفتند و نرمافزار آماری Design Expert 11 (جدول 4)،
جدول 4- تحلیل آماری و آنالیز واریانس ANOVA در بهینهسازی تولید آنزیم ال- آسپاراژیناز توسط سویۀ 5S2 Table 4- Statistical analysis and analysis of variance ANOVA in optimization of L-asparaginase enzyme production by strain 5S2
بر اساس تحلیل رگرسیون (جدول 4) مشخص شد غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین، سطوح مختلف اسیدیته و زمانهای مختلف، فاکتورهای سیگنال مثبت هستند. مقدار P-value کمتر از 05/0 نشان داد فاکتورهای یادشدۀ مدل معنادار هستند و بهطور معناداری بر تولید آنزیم اثر میگذارند؛ بنابراین، ارتباط بین بیشترین میزان فعالیت آنزیم ال-آسپاراژیناز بهینهسازیشده با شماره آزمایشهای مربوطه در شکل 8 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و اسیدیته بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین ال-آسپاراژین-اسیدیته (BD) با مقدار P-value بیشتر از 05/0 معنادار نیست (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند و باتوجهبه اطلاعات جدول 4، این اثر از نظر آماری معنادار نیست.
شکل 8- منحنی سه بعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و اسیدیته بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویه 5S2 Fig 8 -The three-dimensional response surface curve showing the effect of different L-asparagine concentrations and acidity on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 9 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و دما بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین ال-آسپاراژین-دما (BE) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4) و منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 9- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و دما بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویه 5S2 Fig 9 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations of L-asparagine and temperature on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 10 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و زمان بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین ال-آسپاراژین-زمان (BC) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4)؛ باوجود این، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 10- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین و زمان بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 Fig 10 – Three-dimensional response surface curve showing the effect of different concentrations of L-asparagine and time on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 11 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف دما و اسیدیته در بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین دما و اسیدیته (DE) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 11- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف دما و اسیدیته بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویه 5S2 Fig 11 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations of temperature and acidity on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 12 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف زمان و اسیدیته بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین زمان و اسیدیته (CD) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 12- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف زمان و اسیدیته بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 Fig 12 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations of time and acidity on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 13 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف زمان و دما بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین زمان و دما (CE) با مقدار P-value بیشتر از 05/0 معنادار نیست (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند و باتوجهبه اطلاعات جدول 4، این اثر از نظر آماری معنادار نیست.
شکل 13- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف زمان و دما بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 Fig 13 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations, time, and temperature on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 14 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف گلوکز و
شکل 14- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز و ال-آسپاراژین بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 Fig 14 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations of glucose and L-asparagine on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 15 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف گلوکز و اسیدیته بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین گلوکز و اسیدیته (AD) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 15- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز و اسیدیته بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویه 5S2 Fig 15 – Three-dimensional response surface curve showing the effect of different concentrations of glucose and acidity on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 16 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف گلوکز و دما بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین گلوکز و دما (AE) با مقدار
شکل 16- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز و دما بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویه 5S2 Fig 16 – The three-dimensional response surface curve showing the effect of different glucose concentrations and temperatures on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 17 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، بررسی دوفاکتوری اثر غلظتهای مختلف گلوکز و زمان در بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 را نشان میدهد. ارتباط بین غلظتهای مختلف گلوکز و زمان (AC) با مقدار P-value کمتر از 05/0 معنادار است (جدول 4)؛ باوجوداین، منحنی سهبعدی سطح پاسخدهندۀ آنها در منطقۀ بهینه (منطقۀ قرمزرنگ) قرار میگیرد. باتوجهبه منحنی ارتباط دوبهدو، این فاکتورها بر میزان بازده تولید آنزیم اثر مستقیم دارند.
شکل 17- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز و زمان بر بهینهسازی تولید ال-آسپاراژیناز از سویۀ 5S2 Fig 17 – Three-dimensional response surface curve showing the effect of different glucose concentrations and time on the optimization of L-asparaginase production from strain 5S2
شکل 18 (منحنی دوبعدی سطح پاسخ)، فعالیت آنزیم ال-آسپاراژیناز را بر اساس سطوح مختلف فاکتورهای ال-آسپاراژیناز، دما، زمان، گلوکز و اسیدیته نشان میدهد. ازآنجاکه این منحنی در ناحیۀ بهینه (ناحیۀ قرمزرنگ) قرار گرفته است، مخمر 5S2 در این بخش از بهینهسازی، بیشترین میزان فعالیت را در غلظت گلوکز
شکل 18- منحنی دوبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز، ال-آسپاراژین، دما، زمان و اسیدیته بر بهینهسازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 18 – Two-dimensional response surface curve showing the effect of different concentrations of glucose,
بهینهسازی منبع نیتروژن روی فعالیت آنزیمی شکل 19 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، تأثیر غلظتهای مختلف تکفاکتور ال-آسپاراژین بر تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2را نشان میدهد. در این منحنی، هرچه شیب خط فاکتوری بیشتر باشد، تأثیر آن فاکتور بر پاسخ و تولید آنزیم بیشتر را نشان میدهد و هرچه شیب خط ملایمتر باشد، نشاندهندۀ تأثیر کمتر آن فاکتور بر پاسخ است. در این آزمون، در شرایطی که غلظت گلوکز (2 گرمبرلیتر)، دما (35 درجۀ سانتیگراد)، اسیدیته 7 و زمان (120 ساعت) برابر مقادیر واقعی در نظر گرفته شود، بیشترین فعالیت آنزیمی در غلظت
شکل 19- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف ال-آسپاراژین در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 19 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different concentrations of
بهینهسازی اسیدیتۀ اولیۀ محیط تولید آنزیم شکل 20 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، تأثیر مقادیر مختلف تکفاکتور اسیدیته بر تولید آنزیم
شکل 20- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر مقادیر مختلف اسیدیته در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 20 – The three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different amounts of acidity in optimization on the production of L-asparaginase enzyme from 5S2 yeast.
بهینهسازی دما روی فعالیت آنزیمی منحنی سهبعدی سطح پاسخ شکل 21 تأثیر مقادیر مختلف تکفاکتور دما بر تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2را نشان میدهد. در این آزمون، در شرایطی که غلظت گلوکز (2 گرمبرلیتر)، اسیدیتۀ 7، غلظت
شکل 21- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر مقادیر مختلف دما در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 21 – Three-dimensional response surface curve showing the effect of different temperature values in optimization on the production of L-asparaginase enzyme from 5S2 yeast.
بهینهسازی زمان روی فعالیت آنزیمی شکل 22 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، تأثیر مقادیر مختلف تکفاکتور زمان بر تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2را نشان میدهد. در این آزمون، در شرایطی که غلظت گلوکز (2 گرمبرلیتر)، دما (35 درجۀ سانتی گراد)، اسیدیته 7، غلظت ال-آسپاراژین
شکل 22- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر مقادیر مختلف زمان در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 22 – Three-dimensional curve of the response surface showing the effect of different amounts of time in optimization on the production of L-asparaginase enzyme from 5S2 yeast.
بهینهسازی منبع کربن برای بررسی تولید آنزیم نتایج نشان دادند این سویه در تمام منابع کربنی آزمایششده قـادر بـه رشـد است و فعالیـت آنزیمـی دارد، اما بیشترین فعالیت آنزیمی در محیط حاوی نشاسته و کمترین فعالیت آنزیمی در حضور مالتوز مشاهده میشود. بهترین درصد نشاسته برای بیشترین فعالیت آنزیمی در مقدار شکل 23 (منحنی سهبعدی سطح پاسخ)، تأثیر غلظتهای مختلف تکفاکتور گلوکز روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 را نشان میدهد. در این آزمون، در شرایطی که زمان
شکل 23- منحنی سهبعدی سطح پاسخ نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 23 – Three-dimensional response surface curve showing the effect of different glucose concentrations in optimization on the production of L-asparaginase enzyme from 5S2 yeast.
منحنی سهبعدی سطح پاسخ تأثیر فاکتورهای مختلف روی تولید آنزیم ال-آسپاراژینار در شکل 24 آورده شده است. هرچه شیب خط فاکتوری بیشتر باشد، تأثیر آن فاکتور بر پاسخ و تولید آنزیم بیشتر و هرچه شیب خط ملایمتر باشد، تأثیر آن فاکتور بر پاسخ کمتر است. در این آزمون، فاکتور C که نشاندهندۀ زمان است، شیب خط بیشتری نسبت به سایر فاکتورها داشت؛ بنابراین، فاکتور زمان تأثیرگذاری بیشتری روی تولید آنزیم دارد.
شکل 24- منحنی سهبعدی تأثیر فاکتورهای نشاندهندۀ اثر غلظتهای مختلف گلوکز، ال-آسپاراژین، دما، زمان و اسیدیته در بهینهسازی روی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز از مخمر 5S2 Fig 24 – The three-dimensional curve of the effect of factors showing the effect of different concentrations of glucose, L-asparagine, temperature, time, and acidity in optimizing the production of L-asparaginase enzyme from 5S2 yeast
در شکل 25، حداکثر مقادیر پیشبینیشدۀ تولید آنزیم در بهینهسازی توسط نرمافزار آورده شده است. بیشترین میزان فعالیت آنزیم در مرحلۀ بهینهسازی که نرمافزار پیشبینی کرد، در غلظت گلوکز در شکل 26، بررسی مقایسهای مقادیر واقعی و مقادیر پیشبینیشده با نرمافزار نشان داده شده است. همانطور که در این شکل مشاهده میشود، هرچه قدر نتایج آزمایشها و مقادیر پیشبینیشده با نرمافزار روی خط مورب قرار گرفته باشند و با یکدیگر مطابقت داشته باشند، نشاندهندۀ درستی آزمایشهای انجامشده است.
شکل 25- پیشبینیهای انجامشده توسط نرمافزار RSM برای میزان فعالیت آنزیم در بهینهسازی Fig 25 – Predictions made by RSM software for the amount of enzyme activity in optimization
شکل 26- بررسی مقادیر واقعی در برابر مقادیر پیشبینیشده در بهینهسازی Fig 26 – Checking the actual values against he predicted values in the optimization
بحث و نتیجهگیری پارامترهای بسیاری بر تولید و فعالیت آنزیم تأثیر میگذارند. در آزمایش جاضر، بر اساس منابع موجود در محیطکشت تشخیص کمی فعالیت آنزیم 5 متغیر غلظتهای مختلف گلوکز (5/1 تا 5/2 درصد) به عنوان منبع کربن، محدودهی pH بین 5 تا 9، ال-آسپاراژین به عنوان منبع نیتروژن (6 تا 14 درصد)، دما بین 25 تا در بررسی حاضر با استفاده از نتایج بهینهسازی تکفاکتوره، بهمنظور افزایش فعالیت آنزیم سویۀ 5S2، 49 آزمایش با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) طراحی شد و غلظتهای مختلف 5 فاکتور یادشده بررسی و بهینهسازی شدند. نتایج نشان دادند بیشترین فعالیت آنزیم در آزمایش شمارۀ 6 (جدول 3) به دست میآید. مطابق شکل 6، منحنی سطح پاسخ فعالیت آنزیم در ناحیۀ قرمز رنگ قرار دارد و به نقطۀ بهینهسازی رسیده است. در این بخش از بهینهسازی، بیشترین میزان فعالیت آنزیم ال- آسپاراژیناز بهدستآمده از سویۀ 5S2 در اسیدیتۀ 7 مشاهده شد. در اسیدیتههای قلیایی یا اسیدی، فعالیت آن کاهش یافت و نسبت به شرایط قلیایی و اسیدی حساس بود. آنزیم تولیدشده توسط سویۀ یادشده نسبت به حرارت حساس بود؛ بهطوریکه در دمای 35 درجۀ سانتیگراد، بیشترین میزان فعالیت آنزیم مشاهده و در دمای 45 درجۀ سانتیگراد، فعالیت آنزیم کاهش چشمگیری داشت. میزان گلوکز و ال-آسپاراژیناز نیز بر تولید آنزیم تأثیر داشتند، بهطوریکه در میزان متوسط آنها، بهترین تولید آنزیم انجام شد. زمان نیز از دیگر فاکتورهایی است که در تولید آنزیم تاثیر داشت و طبق شکل 12 و شیب خط، زمان مهمترین و تأثیرگزارترین فاکتور روی تولید آنزیم بود. بنابراین سویۀ قارچی 5S2 جداسازیشده بیشترین میزان فعالیت آنزیم ال- آسپاراژیناز را در دمای 35 درجۀ سانتیگراد، مدت زمان گرماگذاری 120 ساعت، اسیدیتۀ 7، 10 درصد ال-آسپاراژین و 2 درصد گلوکز بهعنوان منبع کربن داشت و فعالیت آنزیم u/ml 8/1722 تعیین شد. در پژوهش حاضر با استفاده از سویۀ مخمری 5S2 جداسازیشده از خاک بازار ماهی، آنزیم
[1] Aspartic acid [2] Ammonia [3] Streptomyces gulbargensis [4] Enterobacter cloacae [5] Serratia marcescens [6] Escherichia coli [7] Erwinia caratovora [8] Bacillus [9] Saccharomyces cerevisiae [10] Candida [11] Czapex Dox’s medium [12] Nessler's reagent [13] Diutina mesorugosa | ||
مراجع | ||
degradation studies. Bioresource technology, 2012 Dec 1;125:11-6. https://doi.org/ 10.1016/j.biortech.2012.08.086
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 511 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 290 |