تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,486 |
تعداد مقالات | 12,203 |
تعداد مشاهده مقاله | 23,241,442 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 10,021,620 |
بحران نان و مدیریت آن در عصر اول خلافت فاطمیان در مصر(358-487ه.ق) | ||
پژوهش های تاریخی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 فروردین 1402 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/jhr.2023.135616.2442 | ||
نویسندگان | ||
وجیهه گل مکانی1؛ فاطمه جان احمدی* 2؛ عباس برومند اعلم3 | ||
1گروه تاریخ دانشکده ادبیات دانشگاه تربیت مدرس | ||
2گروه تاریخ، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
3گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس/ دانشکده علوم انسانی /تهران/ایران | ||
چکیده | ||
یکی از بحران های اساسی که دولت فاطمیان از بدو ورود به مصر با آن مواجهه بودند، بحران نان و کمبود آن است.آنان برای کنترل و مدیریت تبعات آن راهکارهای متعددی اعمال کردند. این مقاله در پی آن است که به این پرسش پاسخ دهد :فاطمیان، برای کنترل کمبود یا گرانی نان و یا بحرانهای ناشی از آن چه سیاست اقتصادی را اتخاذ کردند؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد اقدامات فاطمیان در جهت مدیریت بحران نان متمرکز بر«کنترل عرضه» به مثابه کنترل عوامل انسانی اخلالگر بازار نان بیش از «کنترل تقاضا» بوده است.علاوه بر این آنان در مدیریت بحران نان بسته به علل ایجاد آن، اقداماتی از جمله: کاهش یا توقف موقت صادرات غلات، برنامهریزی جهت افزایش واردات غلات، تخصیص یارانه نقدی به آرد و نان و توزیع مستقیم آن ، اصلاح شبکه توزیع و کاهش سهم واسطهها در چرخه تولید و توزیع، دخالت مستقیم در تعیین وقیمتگذاری نان ، کنترل انحصار و احتکار در شبکه تأمین و توزیع نان و برخورد با عوامل انسانی اخلالگرو سودجو، خرید اعتباری غلات از تولید و توزیع ، فعالکردن نهادهای اقتصادی تنظیمکننده بازار و لغو انواع مالیاتهای خرید و فروش غلات؛انجام دادند. روش پژوهش در این مقاله توصیفی و تحلیلی متکی بر دادههای گردآوری شده از منابع تاریخی است. | ||
کلیدواژهها | ||
فاطمیان؛ مصر؛ بحران نان؛ مدیریت بحران؛ سیاست های اقتصادی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 46 |