تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,638 |
تعداد مقالات | 13,319 |
تعداد مشاهده مقاله | 29,878,266 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 11,947,159 |
بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای نسترن کوهی (Rosa canina L.) مناطق شمال غرب و غرب ایران با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیک، بیوشیمیایی و ویژگیهای میوه | ||
تاکسونومی و بیوسیستماتیک | ||
مقاله 3، دوره 11، شماره 41، دی 1398، صفحه 31-46 اصل مقاله (1013.16 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/tbj.2020.121697.1108 | ||
نویسندگان | ||
رقیه نجف زاده* 1؛ سهیلا نوجوان2؛ حسین عبدی3؛ زینب رشیدی4؛ ناهید مستوفی5 | ||
1استادیار، گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران | ||
2دانشآموختۀ کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران | ||
3دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران | ||
4دبیر آموزش و پرورش شهرستان سقز،کردستان، ایران | ||
5دبیر آموزش و پرورش شهرستان سقز، کردستان، ایران | ||
چکیده | ||
درختچۀ نسترن کوهی یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که با توجه به غنیبودن ترکیبات مفید در میوههای این درختچه، امکان استفاده از این گیاه بهصورت مکملهای غذایی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی برخی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی میوۀ 20 ژنوتیپ نسترن کوهی جمعآوریشده از رویشگاههای طبیعی مناطق شمال غرب و غرب کشور انجام شد. قطر تنه، سطح مقطع تنه، ارتفاع بوته، عرض تاج و شاخص اندازه و حجم درختچه، قبل از برداشت نمونهها یادداشت شد. صفات اندازهگیریشده شامل طول برگچه، عرض برگچه، وزن تر برگچه، طول و عرض میوه، طول دم میوه، وزن تر میوه، تعداد بذر در میوه، عطر و طعم میوه، بافت میوه، ظاهر و جذابیت میوه، فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی میشد. طبق نتایج تجزیۀ واریانس دادهها، بین نمونههای جمعآوریشده از نقاط مختلف، برای تمامی صفات تفاوت معنیداری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. همبستگی ضعیف میان صفات منجر شد تا دو مؤلفۀ اول تجزیه به مؤلفههای اصلی، درصد کمتری از تغییرات موجود در دادهها را توجیه کنند. برپایۀ تجزیۀ خوشهای با استفاده از مربع فاصلۀ اقلیدسی و به روش Ward، ژنوتیپهای نسترن مطالعهشده به چهار گروه با ویژگیهای متفاوت تقسیم شدند. نمونۀ مربوط به شهرستان شوط که بهتنهایی در گروه چهارم جایابی شده بود و کمترین ارتفاع از سطح دریا را نیز داشت، ازنظر بیشتر صفات، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد و امکان توجه به آن در برنامههای اصلاحی وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
رویشگاههای طبیعی؛ صفات کیفی؛ فعالیت آنتیاکسیدانی؛ نسترن کوهی | ||
مراجع | ||
منابع Aghaei Noroozloo, Y., Mirjalili, M. H., Nazeri, V. & Moshrefi Araghi, A. R. (2015). Evaluation of some Ecological Factors, Morphological Traits, and Essential Oil Productivity of Stachys lavandulifolia Vahl., in Four Provinces of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(6), 985-998 (in Persian). Alimardan, E., Salehi Shanjani, P., Jafari, A. A. & Tabaei Aghdaei, S. R. (2015). Evaluation of Yield and Morphological Traits in Iranian Populations of Yarrow (Achillea millefolium L. and A. bieberestini L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 31(4), 675-661 (in Persian). Alizadeh, A., Salahvarzian, A., Dowlatshah, A., Momivand, H. & Eyni-Nargeseh, H. (2019). The Study of Morphological and Phytochemical Characteristics of Fruits in various Populations of Dog Rose (Rosa canina L.) in Lorestan Province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 35(3), 512-526 (in Persian). Arjmandi, A. A., Sharghi, H. R., Memariani, F. & Joharchi, M. R. (2016). Rosa kokanica (Rosaceae) in Binalood Mountains: A New Record for the Flora of Iran. Iranian Journal of Botany, 22(1), 11- 15. Bogers, R. J., Craker, L. E. & Lange, D. (2006). Medicinal and Aromatic Plants: Agricultural, Commercial, Ecological, Legal, Pharmacological, and Social Aspects. Berlin: Springer, Germany. Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F. & Chow, M. S. S. (2002). Hawthorn. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 42, 605–612. Cinar, O. & Dayisoylu, K. (2005). Rose Hip Seeds are not Waste. Acta Horticulture, 690, 293-299. Cseke, L. J., Kirakosyan, A., Kaufman, P. B., Warber, S. L., Duke, J. A. & Brielmann, H. L. (2006). Natural Products from Plants. Florida: CRC Press. Cunja, V., Mikulic-Petkovsek, M., Stampar, F. & Schmitzer, V. (2014). Compound Identification of Selected Rose Species and Cultivars: An Insight to Petal and Leaf Phenolic Profiles. Journal of the American Society for Horticultural Science, 139, 157-166. Ebrahimzadeh, M. A., Hosseinimehr, S. J., Hamidinia, A. & Jafari M. (2008). Antioxidant and Free Radical Scavenging Activity of Feijoa Sallowiana Fruits Peel and Leaves. Pharmacology-online. Ercişli, S. & Eşitken, A. (2004). Fruit Characteristics of Native Rose Hip (Rosa Spp.) Selections from the Erzurum Province of Turkey. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 32(1), 51-53. Ghrairi, F., Lahouar, L. E., Amira, A., Brahmi, F., Ferchichi, A., Achour, L. & Said, S. (2013). Physico-chemical Composition of Different Varieties of Raisins (Vitis vinifera L.) from Tunisia. Industrial Crops and Products, 43, 73–77. Husain, S. Z., Heywood, V. H. & Markham, K. R. (1982). Distribution of Flavonoids as Chemotaxonomic Markers in the Genus Origanum L. and Related Genera in Labiatae. In: Arom plants- basic and applied aspects. (eds. Margaris, N., Koedam, A. and Vokou, D.) 141-15. Martinus Nijhoff Publishers. Lai Fang, N., Bahorun, T. & Khittoo, G. (2001). Chemosystematics: A New Source of Evidence for the Classification of the Endemic Flora of Mauritius. Reduit: Food and Agricultural Research Council. Lattanzio, F., Greco, E., Carretta, D., Cervellati, R., Govoni, P. & Speroni, E. (2011). In Vivo Anti-inflammatory Effect of Rosa canina L. Extract. Journal of Ethnopharmacology, 137, 880-885. Najafzadeh, R., Arzani, K., Bouzari, N. & Hashemi, K. (2014). Identification of New Iranian Sour Cherry Genotypes with Enhanced Fruit Quality Parameters and High Antioxidant Properties. Omidbaigi, R. (2005). Production and Processing of Medicinal Plants. Mashhad: Astan Quds Razavi Publication (in Persian). Rahnavard, A., Ghavamaldin, A., Tavana, A. & Taghavi, M. (2013). Evaluation of Biochemical Compounds Rosa cannia L. in North of Iran (Ramsar and Tonekabon Heights). Journal of Medicinal Plants Research, 7(45), 3319-3324. Rashidi, Z. & Najafzadeh, R. (2018). Investigating Growth Traits Variation, Essential Oil Percentage, and Ecological Characteristics of Different Anthemis Species in Kurdistan Province (Iran). Taxonomy and Biosystematics, 10(37), 1-12 (in Persian). Ringl, A., Prinz, S., Huefner, A., Kurzmann, M. & Kopp, B. (2007). Chemosystematic Value of Flavonoids from Crataegus x Macrocarpa (Rosaceae) with special Emphasis on (R)- and (S)- Eriodictyol-7-O-glucuronide and Luteolin-7-O- glucuronide. Chemistry and Biodiversity, 4, 154- 162. Roman, L., Stanila, A. & Stanila, S. (2013). Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Rosa Canina L. Biotypes from Spontaneous Flora of Transylvania. Chemical Central Journal 7(73), 1-10. Saberian, K. (2018). Comparison of the Quality Properties of the Rose Hip Fruit Powder from Three Regions of Iran with Commercial Sample. Food Science and Technology, 82(15), 139-149 (in Persian). Saeedi, K., Sefidkon, F. & Babaei, A. (2014). The Study of some Phytochemical and Morphological Characteristics of Dog Rose Fruit in the North of Iran. Journal of Crops Improvement, 16(3), 545-554 (in Persian). Saeedi, K. A. & Omidbaigi, R. (2009). Determination of Phenolics, Soluble Carbohydrates, Carotenoid Contents, and Minerals of Dog Rose (Rosa canina L.) Fruits Grown in South-West of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 25(2), 203-215 (in Persian). Shameh, S., Hosseini, B. & Alirezalu, A. (2018). Evaluation of Distribution and Phytochemical Diversity of Roses Species (Rosa Spp.) in Northwest of Iran. Journal of Plant Production Research, 4(24), 31-45 (in Persian). Sharghi, H. R., Arjmandi, A. A., Memariani, F. & Joharchi, M. R. (2014). Rosa Freitagii Ziel. (Rosaceae), a New Record for the Flora of Iran. The Iranian Journal of Botany, 20(2), 183-187. Shokrpour, M., Mohammadi, S. A., Moghaddam, M., Ziai, S. A. & Javansir, A. (2008). Analysis of Morphologic Association, Phytochemical, and AFLP Markers in Milk Thistle (Silybum Marianum L.). Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 24(3), 278-292 (in Persian). Szentmihalyi, K., Vinkler, P., Lakatos, B., Illes, V. & Then, M. (2002). Rose Hip (Rosa canina L.) Oil Obtained from Waste Hip Seeds by Different Extraction Methods. Bioresource Technology, 82, 195-201. Tumbas, V. T., Canadanovic-Brunet, J. M., Cetojevic-Simin, D. D., Cetkovic, G. S., Dilas, S. M. & Gille, L. (2011). Effect of Rosehip (Rosa canina L.) Phytochemicals on Stable Free Radicals and Human Cancer Cells. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92, 1273–1281. Yavari, A. R., Nazeri, V., Sefidkon, F. & Hassni, M. E. (2010). The Chemical Composition of Thymus Migricus Klokov and Desj-Shost, Essential Oil from Different Regions of West Azerbaijan Province. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 26(1), 14-21. Zaringhalami, S. & Khataei, M. (2017). Determination of some Chemical Composition of Dog Rose Fruit and Seed. Food Science and Technology, 64(14), 1-8 (in Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 591 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 378 |