
تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,706 |
تعداد مقالات | 13,972 |
تعداد مشاهده مقاله | 33,552,080 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,307,544 |
بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی تودههای با منشأ ایرانی و خارجی مرزۀ تابستانه (Satureja hortensis L) در شرایط کشت در مزرعه | ||
تاکسونومی و بیوسیستماتیک | ||
مقاله 6، دوره 11، شماره 40، مهر 1398، صفحه 75-90 اصل مقاله (593.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22108/tbj.2020.125217.1125 | ||
نویسندگان | ||
رقیه فتحی1؛ مهدی محب الدینی* 2؛ اسماعیل چمنی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3استاد گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده مرزۀ تابستانه با نام علمی Satureja hortensis L.، متعلق به خانوادۀ نعناعیان است. این گیاه از گیاهان دارویی مهم است که بهصورت زراعی وحشی استفاده میشود. در این پژوهش، 20 تودۀ مرزۀ تابستانه از مناطق مختلف ایران و جهان جمعآوری و تنوع ژنتیکی آنها براساس صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی با تجزیۀ آماری تکمتغیره و چندمتغیره بررسی شد. نتایج تجزیۀ واریانس دادهها تفاوت معنیداری بین صفات بررسیشده نشان داد. ضریب تغییرات برخی صفات بالا بود که نشاندهندۀ تنوع زیاد در صفات است. نتایج بررسی مورفولوژیکی تودهها نشان داد صفاتی ازجمله تعداد برگ، تعداد برگه، وزن صد دانه و تعداد بذر در گیاه بسیار متنوع بود، در بیشتر صفات مورفولوژیکی، تودههای ازبکستان و بلغارستان بیشترین عملکرد را داشتند و در صفت درصد اسانس، تودۀ کرج بهترین بود. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد بیشترین ضریب همبستگی بین سطح مقطع بوته با تعداد برگ (99/0) بود و تعداد برگ با تمام صفات، همبستگی مثبت و معنیداری داشت. تحلیل عاملی، صفات را به شش عامل تقسیم کرد که 85/85 درصد واریانس را توجیه کردند؛ همچنین تجزیۀ خوشهای، تودههای بررسیشده را در چهار گروه طبقهبندی کرد؛ از این رو با توجه به نتایج گروهبندی، ارتباطی بین تنوع ژنتیکی و فاصلۀ جغرافیایی تودهها مشاهده نشد که بیانکنندۀ تأثیر سایر عوامل به غیر از الگوی پراکنش جغرافیایی در تنوع ژنتیکی این گیاه است. درمجموع، نتایج این پژوهش وجود تنوع ژنتیکی شایان توجهی بین تودههای مرزۀ تابستانۀ موجود در جهان را تأیید کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیۀ خوشهای؛ تنوع ژﻧﺘﻴﻜﻲ؛ صفات ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ؛ مرزۀ تابستانه | ||
مراجع | ||
Arabsalehi, F., Rahimmalek, M., Ehtemam, M. H., & Salehi, A. (2016). Assessment of genetic variation in different stachys lavandulifolia accessions using morphological and essential oil content. Taxonomy and Biosystematics Journal, 8(26): 41-50 (in Persian). Bezic, N., Samanic, I., Dunkic, V., Besendorfer, V., & Puizina, J. (2009). Essential Oil Composition and Internal Transcribed Spacer (ITS) Sequence Variability of Four South-Croatian Satureja Species (Lamiaceae). Molecules Journal, 14, 925-938. Dajic-Stevanovic, Z., Sostaric, I., Marin, P. D., Stojanovic, D., & Ristic, M. (2008). Population Variability in Thymus Glabrescens Willd. from Serbia: Morphology, Anatomy and Essential Oil Composition. Archives of Biological Science Belgrade Journal, 60(3): 475-483. Dos Santos, V. A., Nelson, B. W., Rodrigues, J. V. F. C., Garcia, M. N., Ceron, J. V. B. & Ferreira, M. J. (2019). Fluorescence Parameters among Leaf Photosynthesis-related Traits are the Best Proxies for CO2 Assimilation in Central Amazon Trees. Brazilian Journal of Botany, 42(2), 239-247. Esmaili, A., Vaezi, J., Ejtehadi, H., Farsi, M. & Joharchi, M. R. (2012). A Taxonomic Study on the Genus Hymenocrater Fisch. and CA Mey.(Lamiaceae) in Khorasan Region. Taxonomy and Biosystematics Journal, 6(19), 55-67 (in Persian). Esquinas, J. (2005). Protecting Crop Genetic Diversity for Food Security: Political, Ethical, and Technical Challenges. Nature Reviews Genetics Journal, 6, 946-953. Faravani, M., Razavi, A. R. & Farsi, M. (2006). A Study of Variation in some Agronomic and Anatomic Characters of Nigella Sativa Landraces in Khorasan. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 22(3), 193-197 (in Persian). Feyzioglu, G. C. & Tornuk, F. (2016). Development of Chitosan Nanoparticles Loaded with Summer Savory (Satureja Hortensis L.) Essential Oil for Antimicrobial and Antioxidant Delivery Applications. LWT-Food Science and Technology, 70, 104-110. Hadian, J., Ebrahimi, S. N. & Salehi, P. (2010). Variability of Morphological and Phytochemical Characteristics among Satureja Hortensis L. Accessions of Iran. Industrial Crops and Products Journal, 32(1), 62-69. Hadian, J., Mirjalili, M. H., Kanani, M. R., Salehnia, A. & Ganjipoor., P. (2011). Phytochemical and Morphological Characterization of Satureja Khuzistanica Jamzad Populations from Iran. Chemical Biodiversity Journal, 8, 902-915. Hajhashemi, V., Sadraei, H., Ghannadi A. R., & Mohseni, M. (2000). Antispasmodic and Anti-diarrhoeal Effect of Satureja Hortensis L. Essential Oil. Journal of Ethno Pharmacology, 71(1), 187-192. Hara, M., Oki, K., Hoshino, K., & Kuboi, T. (2003). Enhancement of Anthocyanin Biosynthesis by Sugar in Radish (Raphanus Sativus) Hypocotyl. Journal of Plant Science, 164, 259-265. Karimi, E., Ghasemnejad, A. & Hadian, J. (2014). Evaluation of Morphological Diversity and Essential Oil Yield of Satureja Mutica Fisch. & C.A. Mey. Populations Growing Wild in Iran. Journal of Horticulture, Forestry, and Biotechnology, 18(1), 7- 16. Khadivi-khub, A., Salehi-Arjmand, H., & Hadian, J. (2013). Morphological and Phytochemical Variation of Satureja Bachtiarica Populations from Iran. Industrial Crops and Products Journal, 54, 257–265. Khadivi-Khub, A., Salehi-Arjmand, H., Movahedi, K., & Hadian, J. (2015). Molecular and Morphological Variability of Satureja Bachtiarica in Iran. Plant Systematics and Evolution Journal, 301(1), 77-93. Kumburovic, I., Selakovic, D., Juric, T., Jovicic, N., Mihailovic, V., Stankovic, J. K. & Rosic, G. (2019). Antioxidant Effects of Satureja Hortensis L. Attenuate the Antigenic Effect of Cisplatin in Rats. Oxidative Medicine and Cellular Longevity Journal, 5, 112-120. Maghsudi Kelardashti, H. M., Rahimmalek, M., Sabzalian, M. R., & Talebi, M. (2014). An Assessment of Morphological Genetic Variations and Heritability of Iranian Fennel (Foeniculum Vulgare Mill.) Accessions. Taxonomy and Biosystematics Journal, 6(18), 77-86 (in Persian). Mihajilov-Krstev, T., Radnovic, D., Kitic, D., Zlatkovic, B., Ristic, M. & Brankovic, S. (2009). Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Satureja Hortensis L. Essential Oil. Open Life Sciences Journal, 4(3), 411-416. Mosavi, S. H., Hasandokht, M., Chokan, R., Sepahvand, N. A. & Khosroshahi, M. (2014). Genetic variation of Iranian Lettuce genotypes based on morphological traits. Plant Breeding and Seed Science Journal, 1(29), 103-119. Patil, V. V. & Patil, V. R. (2011). Ficus Carica Linn. An Overview. Research Journal of Medicinal Plant, 5(3), 246-253. Salamati, M. S. & Zeinali. H. (2011). Evaluation of Genetic Diversity of some Nigella Sativa L. Genotypes Using Agro-Morphological Characteristics. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 29(1), 201-204 (in Persian). Sefidkon, F., Abbasi, K., Jamzad, Z. & Ahmadi, S. (2007). The Effect of Distillation Methods and Stage of Plant Growth on the Essential Oil Content and Composition of Satureja Rechingeri Jamzad. Food Chemistry Journal, 100(3), 1054-1058. Skubij, N. & Dzida, K. (2019). Essential Oil Composition of Summer Savory (Satureja Hortensis L.) Cv. Saturn Depending on Nitrogen Nutrition and Plant Development Phases in Raw Material Cultivated for Industrial Use. Industrial Crops and Products Journal, 135, 260-270. Sonald, S. F. & Laima, S. K. (2001). Phenolics and Cold Tolerance of Brassica Napus. Journal of Plant Agriculture, 1, 1-5. Sorkheh, K., Shiran, B., Khodambashi, M., Moradi, H., Gradziel, T. M., & Martinaz Gomez, P. (2010). Correlations between Quantitative Tree and Fruit Almond Traits and Their Implications for Breeding. Scientia Horticulture Journal, 125, 323-331. Souri, E., Amin, G., Farsam, H., & Andaji, S. (2004). The Antioxidant Activity of some Commonly Used Vegetables in Iranian Diet. Journal of Fitoterapia, 75(6), 585-588. Tian, K., Dietzenbacher, E., & Jong-A-Pin, R. (2019). Measuring Industrial Upgrading: Applying Factor Analysis in a Global Value Chain Framework. Economic Systems Research Journal, 1-23. Tozlu, E., Cakir, A., Kordali, S., Tozlu, G., Ozer, H., & Akcin, T. A. (2011). Chemical Compositions and Insecticidal Effects of Essential Oils Isolated from Achillea Gypsicola, Satureja Hortensis, Origanum Acutidens, and Hypericum Scabrum against Broadbean Weevil (Bruchus Dentipes). Scientia Horticulturae Journal, 130(1), 9-17. Tsalokostas, G. (2009). Using Tissue Culture as an Alternative Source of Polyphenols Produced by Ficus carica L. TheCity University of New York. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,049 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 325 |