تعداد نشریات | 43 |
تعداد شمارهها | 1,637 |
تعداد مقالات | 13,304 |
تعداد مشاهده مقاله | 29,857,459 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 11,940,189 |
بررسی امکان ایجاد تغییر در جوامع باکتریایی دستگاه گوارش ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) با استفاده از پربیوتیک مخمری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
زیست شناسی میکروبی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 10، دوره 4، شماره 13، خرداد 1394، صفحه 93-104 اصل مقاله (543.19 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: پژوهشی- فارسی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رودابه روفچایی* 1؛ سید حسین حسینی فر2؛ منیره فیید3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1کارشناس ارشد تغذیه و غذای زنده، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندرانزلی، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و مناطبع طبیعی گرگان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشجوی دکتری میکروبیولوژی، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، بندرانزلی، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه: باکتریهای موجود در میکروبیوتای رودهای به جنسها و گونههای مختلفی متعلق هستند که بخش زیادی از آنها از دسته باکتریهای گرم منفی هستند. با این حال در برخی از ماهیها باکتریهای گرم مثبتی مانند لاکتوباسیلوسها بهعنوان بخش کوچکی از میکروبیوتای رودهای مشاهده میشوند که اهمیت بسیاری به عنوان پروبیوتیک دارند. هدف از این مطالعه، بررسی امکان تغییر در ترکیب میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید و افزایش سطوح باکتریهای اسیدلاکتیک با استفاده از پربیوتیک مخمری بود. مواد و روشها: این مطالعه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی، در 5 تیمار و 3 تکرار انجام شد که در آنها بچه ماهیهای سفید با سطوح صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پربیوتیک مخمری در جیره به مدت 60 روز تیمار شدند. در انتهای دوره تغییرات ایجاد شده در میکروبیوتای رودهای شامل سطوح باکتریهای اسید لاکتیک، تعداد کل باکتریهای هوازی، نسبت باکتریهای اسید لاکتیک به تعداد کل باکتریها و تعداد کل باکتریهای بیهوازی اجباری از طریق کشت روی محیطهای MRS، TSA، SPS بررسی شد. همچنین برای تشخیص گونهای لاکتوباسیلوسها از آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی استفاده شد. نتایج: بیشترین تعداد باکتریهای اسیدلاکتیک در تیمار 5/0 درصد و کمترین میزان در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P value). همچنین، تیمار بچهماهیهای سفید با 5/0درصد پربیوتیک مخمری بهطور معناداری تعداد کل باکتریها را افزایش داد (05/0>P value). بیشترین میزان باکتریهای بیهوازی اجباری در تیمار شاهد و کمترین میزان در تیمار 5/0 و 1 درصد مشاهده شد (05/0>valueP). بررسیهای تشخیصی حاکی از وجود گونههای Lactobacillus plantarum،L. caseiوL. acidophilous در میکروبیوتای روده ای پس از مصرف پربیوتیک مخمری در جیره بود. بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد استفاده از 5/0 درصد پربیوتیک مخمری در جیره ماهی سفید سبب تغییرات معناداری در میکروبیوتای رودهای به سمت جوامع میکروبی بالقوه مفید و افزایش تعداد باکتریهای اسید لاکتیک میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پربیوتیک مخمری؛ میکروبیوتای رودهای؛ ماهی سفید؛ باکتریهای اسیدلاکتیک | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه طیف گستردهای از میکروبهایی که در محیطهای آبی، خاکی، رسوبات و غذا یافت میشوند در دستگاه گوارش ماهیان نیز متمرکز شده و میکروبیوتای رودهای را تشکیل میدهند. اگرچه حضور باکتریهای بومی در دستگاه گوارش ماهیان شناخته شده است، اما اطلاعات محدودی در زمینه جوامع میکروبی، استقرار، تنوع و مهمتر از همه امکان تغییر آن به سمت جوامع باکتریایی مفید وجود دارد (1). ترکیب و ساختار میکروبیوتای روده ای ماهی به گونهای است که تحت تأثیر محیط پیرامون قرارگرفته و گونههای مختلف میکروبی بر سر جایگاههای محدود اتصال، مواد مغذی و انرژی قابل دسترس با هم رقابت میکنند. اگر چه ترکیب میکروبیوتای روده به عواملی چون ژنتیک، تغذیه و محیط بستگی دارد ولی بهطور کلی دستگاه گوارش ماهی دارای جمعیتی معادل 108 تا 107 باکتری به ازای هر گرم وزن روده است (2). حضور طبیعی میکروبیوتای بومی و حفاظتی در دستگاه گوارش از طریق مکانیسم حذف رقابتی، گسترش و تکامل سیستم ایمنی را به همراه داشته و به منزله کلید برای حفظ سلامت ماهی عمل میکند (3). پربیوتیکها، ترکیبات غذایی غیر قابل هضمی هستند که باعث تحریک رشد و تکثیر یک یا تعداد محدودی از باکتریهای روده شده و بدین ترتیب سلامت میزبان را بهبود میبخشند (4). این ترکیبات غذایی که قابل تخمیر هستند، بستر مناسبی را برای رشد باکتریهای پروبیوتیکی بخصوص لاکتوباسیلوسها و بیفیدوباکترها فراهم کرده و سبب افزایش تعداد و غالبیت آنها میشوند (5). گزارشهای محدودی درباره امکان تغییر میکروبیوتای روده ای آبزیان از طریق به کارگیری پربیوتیکها در جیره غذایی وجود دارد (6) و هنوز بسیاری از جنبههای آن ناشناخته مانده است (7). از جمله مطالعات انجام شده در این زمینه میتوان به بررسی آثار پربیوتیک الیگوفروکتوز و اینولین بر میکروبیوتای رودهای ماهی توربوت (8)، فیل ماهی (9)، ماهی چار قطبی (10) و تاس ماهی سیبری (11) اشاره کرد. با وجود این اطلاعات محدود، امکان ایجاد تغییر در میکروبیوتای رودهای ماهی سفید به سمت جوامع بالقوه مفید (لاکتوباسیلوسها) با استفاده از پربیوتیک تاکنون بررسی نشده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین پتانسیل تغییر میکروبیوتای روده ای و سوق دادن آن به سمت جوامع بالقوه مفید با استفاده از سطوح مختلف پربیوتیک مخمری در جیره غذایی انجام شد.
.مواد و روشها این مطالعه در ایستگاه تغذیه و غذای زنده شمال کشور واقع در ساحل بندر انزلی انجام شد. تعداد 25 عدد بچه ماهی سفید بازای هر تانک فایبرگلاس با میانگین وزن اولیه 06/0 ± 15/1 گرم تأمین شده و به شکل تصادفی در 15 تانک فایبرگلاس100 لیتری که تا 80 لیتر آبگیری شده بود توزیع شدند. بچه ماهیها با سطوح مختلف پربیوتیک مخمری (صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد به ازای کیلوگرم جیره) به مدت 60 روز تغذیه شدند. پربیوتیک مورد استفاده در این مطالعه یک محصول تجاری تولید شده از مخمر خشک بود. در انتهای دوره به منظور بررسی آثار احتمالی پربیوتیک مخمری بر جوامع باکتریایی میکروبیوتای رودهای، تعداد باکتریهای اسید لاکتیک، تعداد کل باکتریهای بیهوازی و نیز تعداد کل باکتریهای زیستپذیر در روده بچه ماهی سفید تعیین شد. بدین ترتیب که در انتهای دوره بهطور تصادفی نمونهبرداری از ماهیان انجام شد و برای از بین بردن کامل باکتریهای موجود در سطح خارجی بدن بچه ماهیها، به مدت 60 ثانیه در محلول بنزالکونیوم کلراید 1/0 درصد شسته شده و پس از آن دوباره با آب استریل شستشو داده شد (12). نمونههای روده پس از تخلیه کامل محتویات، توزین و برای هموژن نمودن به هاون چینی استریل منتقل شد. پس از هموژن کردن نمونههای روده با استفاده از سرم فیزیولوژی استریل رقتهای 1-10 تا 7-10 تهیه شد. از رقتهای تهیه شده، تحت شرایط کاملاً ضد عفونی حجمی معادل 1/0 میلیلیتر برداشته شد و به محیطهای کشت Tryptic Soy Agar یا TSA (به منظور تعیین تعداد کل باکتریهای زیستپذیر موجود در میکروبیوتای روده)، محیط کشتDeMan, Rogosa and Sharpe یا MRS (برای تعیین تعداد باکتریهای اسید لاکتیک) و محیط کشت Sulfite Polymyxin Sulfadiazine (برای تعیین تعداد کل باکترهای بیهوازی) منتقل و در سطح پلیت پخش شد (10). انکوباسیون پلیتها برای بررسی تعداد باکتریهای اسید لاکتیک در دمای اتاق و به مدت 5 روز انجام شد (13). برای کشت باکتریهای بیهوازی اجباری با استفاده از جار بیهوازی و کل باکتریهای زیستپذیر در دمای 30 درجه سانتیگراد انکوباسیون انجام شد. پس از سپری شدن زمان انکوباسیون، باکتریهای هر پلیت توسط دستگاه جدایه شمار[1] شمارش و برحسب لگاریتم واحد جدایه[2] در وزن روده محاسبه شد (9). .تعیین جنس و گونه از طریق آزمونهای .بیوشیمیایی: با توجه به اهمیت باکتریهای اسید لاکتیک به عنوان پروبیوتیک، هریک از جدایههای به دست آمده در پلیتهای MRS آگار پس از شمارش، براساس رنگ، شفافیت، اندازه و ظاهر آنها در پلیتهای MRS آگار کشت مجدد داده شده و در جار بیهوازی در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت قرار گرفت. پس از رشد، هر کدام به طور جداگانه در MRS مایع تلقیح، روی آنها پارافین مایع استریل ریخته و در انکوباتور 30 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت نگهداری شد. سپس، در هر یک از لولهها 2/0 میلیلیتر گلیسرول 30 درصد ریخته شد. محتویات لوله در ویالهای اپندورف استریل 5/1 میلیلیتری ریخته شده و در فریزر منفی 80 درجه سانتیگراد برای مطالعات تشخیص گونهای نگهداری شد. آزمونهای کاتالاز، KOH، حرکت و رنگآمیزی به روش گرم روی جدایهها انجام شد. به منظور مشاهده رشد باکتریهای اسید لاکتیک در اسیدیتههای متفاوت، محیط کشت MRS مایع تهیه شده و قبل از استریل کردن به آن قطره قطره HCL یک نرمال تا رسیدن به اسیدیته 4/4 اضافه شد. برای اسیدیته قلیایی هم از هیدروکسید پتاسیم استفاده شد تا زمانی که اسیدیته به 6/9 رسید (10). همچنین، محیط کشت MRS مایع با 5/6 درصد NaCl تهیه و در آن کشت انجام شد. نمونهها در دمای 30 درجه سانتیگراد قرار گرفته و تا 7 روز رشدشان با لوله شاهد مقایسه و بررسی شد. بهعلاوه رشد جدایهها در دماهای 10، 15 و 45 درجه تا مدت یک هفته بررسی شد (14 و 15). برای انجام آزمایش تخمیر قند از ترکیبات محیط MRS مایع استفاده شد و به جای گلوکز و عصاره گوشت هر بار به آن یک درصد از هر یک از قندهای مورد بررسی اضافه شد. پس از تلقیح، روی محیطها پارافین مایع استریل ریخته شده و در انکوباتور با دمای 30 درجه سانتیگراد قرار گرفت و نتیجه تا 7 روز بررسی شد (16- 18). .تجزیه و تحلیل دادهها: با توجه به نرمال بودن دادهها برای بررسی وجود یا عدم وجود اختلاف از تحلیل واریانس یکطرفه[3] و آزمون توکی استفاده شد. برای رسم نمودارها از برنامه اکسل (2003) و برای تجزیه و تحلیل دادهاد از نرم افزار SPSS (ویرایش 13) استفاده شد. .نتایج همانطور که در جدول 1 نشان داده شده است، گونههای L. plantarum، casei Lو L. acidophilus به ترتیب در 16، 7 و 3 کلونی جدا شده تشخیص داده شد؛ و همانطور که جدول 2 ملاحظه میشود در تیمارهای 5/0 و 1 درصد بیشترین تنوع گونهای جدا شده تشخیص داده شد. آثار سطوح مختلف پربیوتیک مخمری بر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک (برحسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید در شکل 1 نشان داده شده است. استفاده از سطح 5/0درصد از پربیوتیک مخمری بهطور معناداری سبب افزایش باکتریهای لاکتو باسیلوس در میکروبیوتای رودهای شد (05/0 >P value). تعداد باکتریهای لاکتیک در تیمار شاهد کمتر از حد قابل شمارش از نظر آماری (بین 30 تا 300 جدایه در پلیت) بود. در تیمارهای تغذیه شده با پربیوتیک مخمری سطوح مختلف باکتریهای لاکتوباسیلوس مشاهده شد که بیشترین میزان آن در تیمار 5/0 درصد و کمترین میزان در تیمارهای 5/1 و 2 درصد بهدست آمد. از نظر آماری اختلاف معناداری بین تیمارهای 5/1 و 2 درصد از نظر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک مشاهده نشد (05/0 <P value).
شکل 1- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر سطوح باکتریهای اسید لاکتیک (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونهای (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
جدول 1- تقسیم بندی بیوشیمیایی گونههای لاکتوباسیلوس جدا شده از روده بچه ماهی سفید
جدول 2- گونههای لاکتوباسیلوس جدا شده از میکروبیوتای روده ای بچه ماهی سفید تغذیه شده با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری
مقادیر تعداد کل باکتریهای زیست پذیر[4] (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای روده ای بچه ماهی سفید در اثر تغذیه با سطوح مختلف پربیوتیک مخمری در شکل 2 نمایش داده شده است. همانطور که در شکل مشخص است تیمارهای 5/0، 1 و 5/1 درصد پربیوتیک مخمری سبب افزایش معناداری تعداد کل باکتریها در میکروبیوتای روده ای شدند (05/0 >P value). از نظر آماری اختلاف معناداری بین تیمارهای یاد شده و تیمارهای شاهد و 2 درصد پربیوتیک مخمری مشاهده شد تعداد کل باکتریهای بی هوازی اجباری نیز در اثر تغذیه با پربیوتیک مخمری تغییراتی نشان داد (شکل 3). بیشترین میزان باکتریهای بیهوازی اجباری در تیمار شاهد مشاهده شد که اختلاف معناداری با سایر تیمارها داشت (05/0 >P value). کمترین میزان باکتریهای بیهوازی اجباری مربوط به تیمارهای 5/0 و 1 درصد بود که اختلاف معناداری بین آنها وجود نداشت نتایج مربوط به محاسبه سهم باکتریهای اسید لاکتیک (باکتریهای بالقوه مفید پروبیوتیکی) در میکروبیوتای رودهای در جدول 3 آمده است. همانطور که در شکلهای 1 و 2 مشاهده شد نسبت باکتریهای اسیدلاکتیک به تعداد کل باکتریهای زیستپذیر در تیمار 5/0 درصد بهطور معناداری بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0 >P value). با توجه به اینکه هیچ باکتری لاکتوباسیلوسی در تیمار شاهد مشاهده نشد سهم آنها در میکروبیوتای رودهای صفر بود. کمترین سهم باکتریهای اسید لاکتیک در میکروبیوتای رودهای مربوط به تیمار 2 درصد بود که اختلاف معناداری با سایر تیمارها داشت (05/0 >P value).
شکل 2- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر تعداد کل باکتریهای زیستپذیر (برحسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونها (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند
شکل 3- آثار تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری بر تعداد کل باکتریهای بیهوازی اجباری (بر حسب لگاریتم واحد کلونی در گرم وزن روده) در میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید. ستونهای (میانگین ± انحراف معیار) با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
جدول 3- نسبت (درصد) باکتریهای لاکتوباسیل به تعداد کل باکتریهای زیستپذیر میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید در اثر تغذیه با جیره کنترل و جیرههای حاوی مقادیر مختلف پربیوتیک مخمری
اعداد (میانگین ± انحراف معیار) در یک ردیف با حروف متفاوت دارای اختلاف معنادار هستند (05/0 >P value).
.بحث و نتیجه گیری یکی از مهمترین ویژگیهای میکروبیوتای دستگاه گوارش آبزیان تنوع گونهای است بهطوریکه گستره وسیعی از جوامع باکتریایی در آن وجود دارند (7). مطالعات انجام شده نشان داده است که عواملی چون تغذیه، محیط روده، سن، موقعیت جغرافیایی، عوامل محیطی و استرس بر تنوع و ترکیب میکروبیوتای رودهای اثر دارند (19 و 20). از بین موارد بیان شده، تغذیه یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به تغییر در میکروبیوتای روده ای منتج شود (7). ازاین رو تا به امروز آثار کاربرد مواد مختلف در جیره از جمله مکملهای غذایی چون پرو و پربیوتیکها بر ترکیب جوامع باکتریایی در میکروبیوتای رودهای بررسی شده است (21). با وجود اینکه این تغییر، فرآیندی پیچیده بوده که روند آن بهطور کامل مشخص نشده است ولی شناخت هرچه بیشتر آن میتواند استفاده از روشهای مبتنی بر دستکاری میکروبیوتای دستگاه گوارش آبزیان را به عنوان یک راهبرد برای جلوگیری از بروز بیماریهای باکتریایی و به تبع آن کاهش مصرف آنتیبیوتیک میسر سازد (9). در مطالعه حاضر مشخص شد که تعداد همانطور که شکلهای 1 تا 3 نشان میدهند تعداد کل باکتریها بهطور معناداری در تیمار 5/0 و 1 درصد افزایش یافته و در همین تیمارها کاهش معنادار تعداد باکتریهای بیهوازی اجباری و افزایش معنادار باکتریهای اسیدلاکتیک دیده میشود (05/0 >P value). در تایید این نتایج رولو[ix] و همکاران کاهش تعداد باکتریهای بیهوازی اجباری میکروبیوتای روده ای را در اثر استفاده از پروبیوتیک گزارش کردهاند (25). افزایش سطوح لاکتوباسیلوسها در میکروبیوتای رودهای پس از بهکارگیری پربیوتیک مخمری در جیره بهعنوان پربیوتیک احتمالاً به علت تأمین نیازهای غذایی است؛ زیرا لاکتوباسیلوسها قادر نیستند آنزیمهای تجزیه کننده خارج سلولی تولید کنند و به همین علت برای رشد به میکروارگانیسمهای دیگری وابستهاند. با توجه به اینکه پربیوتیک استفاده شده در این مطالعه محصولی مخمری است، ممکن است فراهم شدن آنزیمها، RNA، نوکلئوتیدهای آزاد، متابولیتهای مختلف، ویتامینها و آمینواسیدها بوده که بستر رشد لاکتوباسیلوسها را فراهم آورده است (26). بررسیهای تشخیصی بیوشیمیایی انجام شده نشان داد گونههای غالب لاکتوباسیلوس جدا شده از میکروبیوتای رودهای بچه ماهی سفید پس از تغذیه با پربیوتیک مخمری شامل L. plantarum، L. caseiو شاخصهای داخلی و خارجی بسیاری از جمله فرم دستگاه گوارش، دمای آب، روش پرورش، نوع جیره غذایی نوسانات فصلی و طول روز میتوانند بر ترکیب میکروبیوتای دستگاه گوارش اثر گذار باشند (1). اطلاعات محدودی در ارتباط با آثار این عوامل وجود دارد. از جمله این بررسیها میتوان به مطالعه حاجی[xi] و همکاران در سال 2004 اشاره کرد. که مؤید اثر دمای آب بر حداکثری لاکتوباسیلوسهای دستگاه گوارش کپور بود بهطوریکه در دمای بالای 20 درجه سانتیگراد بیشتر گونه L. lactis و در دمای 4 تا 10 درجه سانتیگراد بیشتر Lactococcus ranolactis مشاهده شد (28). با این حال مطالعهای تاکنون درخصوص تعیین اثر عوامل یاد شده بر ترکیب گونهای لاکتوباسیلوسها در میکروبیوتای روده ای ماهی سفید و حداکثر شدن آنها انجام نشده است. مطالعات انجام شده نشان داده است که گونههای لاکتوباسیلوس تشخیص داده شده در بررسی حاضر زمانیکه با مدیریت تغذیهای در میکروبیوتای دستگاه گوارش غالب میشوند موجب افزایش رشد و افزایش ایمنی ماهی میشوند (29- 31) در نتیجه استفاده از سطح 5/0 درصد پربیوتیک مخمری برای تغییر ترکیب میکروبیوتای رودهای بهسمت جوامع بالقوه مفید با خواص پروبیوتیکی پیشنهاد میشود. .تشکر و قدردانی از همه کارکنان محترم ایستگاه تحقیقاتی تغذیه و غذای زنده بندر انزلی و جناب آقای مهندس مهران الماسی برای حمایت مالی از این پژوهش، تشکر و قدردانی میشود.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Nayak SK. Role of gastrointestinal microbiota in fish. Aquaculture Research 2010; 41 (11): 1553- 73. (2) Pérez T., Balcazar JL ., Ruiz-Zarzuela I., Halaihel N., Vendrell D., De Blas I et al. Host –microbiota interactions within the fish intestinal ecosystem. Mucosal Immunology 2010; 3 (4): 355- 60 (3) Go´mez GD., Balca´zar JL. A review on the interactions between gut microbiota and innate Immunity of fish. FEMS Immunology and Medical Microbiology 2008; 52 (2): 145- 54. (4) Collins MD., Gibson GR. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. American Society for Clinical Nutrition 1999; 69 (5): 1052- 7. (5) Marteau P., Flourie B. Tolerance to low-digestible carbohydrates: symptomatology and methods. British Journal of Nutrition 2001; 85: S17– 21 (6) RingØ E., Olsen RE., Gifstad TØ., Dalmo RA., Amlund H., Hemre G et al. Prebiotics in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition 2010; 16 (2): 117- 36. (7) Bur G., Gatlin D., Rick S. Microbial ecology of the gastrointestinal tract of fish and the potential application of prebiotics and probiotics in finfish aquaculture. Journal of the World Aquaculture Society 2005; 36 (4): 425- 36. (8) Mahious AS., Gatesoupe FJ., Hervi M., Metailler R., Ollevier F. Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psetta maxima (Linnaeus, C. 1758). Aquaculture 2006; 14 (3): 219- 29. (9) Hoseinifar SH., Mirvaghefi A., Mojazi Amiri B., Rostami HK., Merrifield DL. The effects of oligofructose on growth performance, survival and autochthonous intestinal microbiota of beluga (Huso huso) juveniles. Aquaculture Nutrition 2011; 17 (5): 498- 504 (10) Ringo E., Sperstad S., Myklebust R., Mayhew TM., Olsen E. The effect of dietary inulin on bacteria associated with hindgut of Arctic charr (Salvelinus alpinus L.). Aquaculture Research 2006; 37 (9): 891- 7. (11) Mahious AS., Van Loo J., Ollevier F. Impact of the prebiotics, inulin and oligofructose on microbial fermentation in the spiral valve of Siberian sturgeon (Acipenser baerii). Aqua 2006; World Aquaculture Society, Florence, Italy, May 9- 13. (12) Olsen R., Myklebust R., Kryvi H., Mayhew T., Ringø E. Damaging effect of dietary inulin on intestinal enterocytes in Arctic charr (Salvelinus alpinus L.). Aquaculture Research 2001; 32 (11): 931- 4. (13) Azizpour K., Tokmechi A., Agh N. Charectrization of lactic acid bacteria isolated from the intestines of common carp of west Azarbaijan, Iran. Journal of Animal and Veterinary Advances 2009; 8 (6): 1162- 4. (14) Cai Y., Suyanandana P., Saman P., Benno Y. Classification and characterization of lactic acid bacteria isolated from the intestines of common carp and freshwater prawns. The Journal of General and Applied Microbiology 1999; 45 (4): 177- 84. (15) Mac Faddin JF. Biochemical tests for identification of medical bacteria. Philadelphia, USA: Lippincott Williams & Wilkins Publication; 2000. (16) Nair P and Surendran P. Biochemical characterization of lactic acid bacteria isolated from fish and prawn. Journal of Culture Collections 2004- 2005; 4: 48- 52. (17) Patil M., Pal A., Pal V., Kumariyaddula R. Isolation of bacteriocinogenic lactic acid bacreria from rat intestine. Journal of Culture Collections 2006- 2007; 5 (1): 58- 63. (18) Kesarcodi-Watson A., Kaspar H., Josei Lategan M., Gibson L. Probiotics in aquaculture: The need, principles and mechanisms of action and screening processes. Aquaculture 2008; 274 (1): 1- 14. (19) Skrodenyte-Arbaciauskiene V., Sruoga A., Butkauskas D. Assessment of microbial diversity in the river trout Salmo trutta fario L. intestinal tract identified by partial 16S rRNA gene sequence analysis. Fisheries Science 2006; 27 (3): 597- 602. (20) Denev S., Staykov Y., Moutafchieva R., Beev G. Microbial ecology of the gastrointestinal tract of fish and the potential application of probiotics and prebiotics in finfish aquaculture. International Aquatic Research 2009; 1 (1): 1- 29. (21) Romero J., Navarrete P. 16S rDNA-based analysis of dominant bacterial populations associated with early life stages of Coho salmon (Oncorhynchus kisutch). Microbial Ecology 2006; 51 (4): 422- 30. (22) Ghomi M., Heshmatipour R., Nazari R., Sohrabnejad M., Zarei M., Nikoo M., et al. Intestinal microflora of Rutilus Frisii kutum under dietary supplementation with probiotic and vitamin C. Bulgarian Journal of Agricultural Science 2000; 16 (5): 635- 42. (23) Irii Y., Khoshbavar Rostami H., Akrami R. Effect of dietary fructooligosaccharide as a prebiotic on the growth and density of Lactobacillus in intestine of stellate (Acipenser stellatus) fingerling. Fisheries Science and technology 2013; 1 (1): 1- 11. (24) Hoseinifar S., Khalili M., Khoshbavar Rostami H., Esteban A. Dietary galactooligosaccharide affects intestinal microbiota, stress resistance, and performance of Caspian roach (Rutilus rutilus) fry. Fish & Shellfish Immunology 2013; 35 (5): 1416- 20. (25) Rollo A., Sulpizio R., Nardi M., Silvi S., Orpianesi C., Caggiano M., et al. Live microbial feed supplement in aquaculture for improvement of stress tolerance. Fish Physiology Biochemistry 2006; 32 (2): 167- 77. (26) Rufchaie R., Hoseinifar S., Zamini A., Saiad Borani M., Maghsodie Kohan H., et al. Effects of glucan on growth performance, carcass composition and intestinal microbiota in Rutilus frisii kutum fingerling. Fisheries Science and technology 2013; 2 (1): 43- 54. (27) Faeed M., Ahmadnegad M., Amiri SA. The study effect of antagonism endemic lactobacillus intestinal fingerling carp. Kuala Lumpur, Malaysia: Asian pacific aquaculture; 2009. (28) Hagi T., Tanaka D., Iwamura Y., Hoshino T. Dietary and seasonal changes in lactic acid bacteria in the intestinal tract of cultured freshwater fish. Aquaculture, 2004; 234 (1- 4): 335- 46. (29) Aly SM., Ahmed YA., Gharee A., Mohamed M. Studies on Bacillus subtilis and Lactobacillus acidophilus ,as potential probiotics, on the immune response and resistance of Tilapia nilotica (Oerochromis niloticus) to challenge infections. Fish & Shellfish Immunology 2008; 25 (1- 2): 128- 36. (30) Hernandez LH., Barrera TC., Mejia JC., Mejia GC., Delarmen M., Dosta M., et al. Effects of the commercial probiotic Lactobacillus casei on the growth, protein content of skin mucus and stress resistance of juveniles of the Porthole livebearer Poecilopsis gracilis (Poecilidae). Aquaculture Nutrition 2010: 16 (4): 407- 11. (31) Panigrahi A., Kiron V., Puangkaew J., Kobayashi T., Satoh S., Sugita H. The viability of probiotic bacteria as a factor influencing the immune response in rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Aquaculture 2005; 243 (1- 4): 241- 54. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,038 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 796 |